Волейбол

Волейболният клуб в Самоков – мит или реалност

Преди годинина Величка Георгиева, бивша волейболистка, й хрумва идеята за възраждането на нефункциониращия клуб по волейбол. Търси се треньор и мястото бива предложено на Ива Шкодрева-Карагьозова, която е известна в средите на биатлона. Тя е завършила Националната спортна академия – специалност „Треньор по биатлон”, но по стечение на обстоятелствата не практикува и приема предложението с ентусиазъм, за нея това е едно ново предизвикателство, което приема за лична мисия.

Мисия да вкара децата в залата, да може да изразходват излишната енергия и да не тръгнат по лоши пътища. Ще попитате откъде идва интересът й към волейбола? „Виновник” за това е нейният съпруг – Виктор Карагьозов, който е един от най-добрите български треньори в момента. Той й помага много в началото, но днес мога да кажа, че тя е един завършен треньор по волейбол и се справя много добре сама.

Така с много ентусиазъм започва събирането на деца и от есента на 2007 започват тренировките в малката „зала” на ПГ „Константин Фотинов”, в която директорът безвъзмездно разрешава да се провеждат заниманията.

Пътят на клуба се очертава труден. В началото дори няма достатъчно топки, но българският народ е казал „Има ли желание има и начин”. До 2009г. развитието е в застой, докато Ива Карагьозова не разбира, че причината да на получава финансова помощ  е, защото клубът не е регистриран в Министерството на финансите. Тя бързо поправя грешката, отново с много усилия и нерви, и създава новия волейболен клуб „Самоков 2009”. От тогава насам дейността може да се опише като право нагоре. Представителни отбори вземат участие в областни, регионални и зонални първенства при деца, юноши младша и старша възраст , девойки. Но през тази година най-отличаващ се от всички е отборът на юношите старша възраст, които за първи път представят града ни в Държавното волейболно първенство и са съвсем равностойни на всеки друг отбор в групата. Най-голяма заслуга за това има Ива Карагьозова, бореща се с вятърни мелници за развитието на волейбола в Самоков. Не бива да омаловажаваме и труда на момчетата, които са постигнали това с дълги години тренировки, защото почти всички са тръгнали от отбора на деца, за да стигнат до последната точка, преди отиването при мъжете.  И да не забравяме Андрей Янчев, бивш възпитаник на клуба, който идва на помощ на Ива Карагьозова, защото тя не може да се справя сама с всички отбори и е неотлъчно до отбора на всяко състезание. За жалост не знам до кога ще издържи и неговото търпение, колкото и изпълнен с енергия и ентусиазъм да е, защото клубът няма възможност да му плаща заплата, търси помощ от Общината, но от там все още няма реакция. Надявам се нещата скоро да се оправят, той също да бъде назначен и правата, устремена нагоре, да не става крива, защото никой тук не се бори за лична слава или богатство, най-голямата победа е, че децата са в залата, не по улиците и кафенетата, и са далеч от дебнещите ги от всеки ъгъл „изкушения”.

От самото начало досега един единствен човек е помагал на клуба – Александър Боев, председател на ВК „Самоков 2009”, който дава месечна помощ и поема част от разходите за състезания, когато се наложи.  

Тук е моментът да благодаря на г-н Боев за оказваната на клуба помощ през тези години и да изразя една огромна и искрена благодарност към Ива Карагьозова, която ни помогна да усетим магията на волейбола. Това е една прекрасна жена, която дава на всеки частица от себе си, тя създаде за мен и хората от моя отбор едно семейство, което и до днес е заедно, свързано от любовта към волейбола и милите спомени в малката, прашна зала.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close