Произведено в Самоков

Неразгаданите тайни на шевицата и дантелата

  Може ли ръчната изработка на бродерия, шита дантела и плетива на една кука да се превърне в доходоносно начинание? При всички случаи, ако идеята е съпроводена с необходимата далновидност и подплатена с финансов ресурс.  
  От известно време в Самоков  функционират клуб „Ръкоделие” и Музей на шевицата и дантелата, създадени по проект ”Я излезни везуле девойке, отвори ми порти да улезнем, да ме учиш ситно да си везем”, финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Основната цел е да се съхрани един отдавна забравен занаят-изработката на шита дантела. В много села от региона все още могат да бъдат открити образци от нея.     Някои от тях като самостоятелни изделия, други  като части от облекло. Кърпи и спално бельо са запазени и до днес именно заради тази безценна украса.
  Няколко амбициозни дами, под ръководството на Ани Йовева, са си поставили за цел да запазят и съхранят традициите. Сред задачите, с които са се заели са да издирят стари майсторки, практикуващи подобни занаяти в нашия регион и  да документират запазените образци. „В резултат на проекта натрупахме богата колекция от снимки, направихме изложби, взехме участие в организацията на състезания по бродерия на местно ниво”-разказаха ни жените, членуващи в клуб „Ръкоделие”. Те са общо девет на брой и имат различни професии. Това, което ги обединява е любовта към  шиенето и плетенето. Стараят се да намерят различни приложения на дантелата в съвременния бит и без съмнение успяват. Сувенирите, салфетките и дрехите, обшити с кене оставят уникално усещане за красота и фееричност. Именно това определя националната ни идентичност и с това се различаваме от останалите народи.
  Може ли да се печели от такъв вид дейност?
  Самоков е град, ориентиран към туризма. Близостта на курорта Боровец е предпоставка нещата да се случат. Идеята е създаденият музей да се посещава от туристите, а изложените експонати да бъдат видени от повече хора. Има възможност и за нагледни демонстрации, каквито в повечето музеи няма. През този зимен сезон работилницата, която се помещава в Зографската къща,  няма да работи постоянно по чисто обективни причини. За любителите на този вид занаяти музеят ще работи в определени дни или по предварителна заявка. В четвъртък, 20 декември от 17 часа, беше открита изложба на клуба. Посетителите можеха да видят ръчно изработени коледни играчки, облекла, бижута, сувенири в дните 21, 22, 27 и 28-ми декември. Въпреки трудностите, самодейците не губят надежда в очакване на по-добри  дни за занаятите. Надяват се Музеят на шевицата и дантелата да бъде включен на списъка на забележителностите в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close