Произведено в Самоков

Добра инвестиция ли е сглобяемата къща?

  „Ранови” ЕООД е един от водещите производители на сглобяеми къщи в България. Фирмата е специализирана в изработката и монтажа на всякакви сгради от този тип (къщи, вили, заведения, офиси, временни сгради, преносими обекти и др.). „Насочих се към сглобяемите къщи, защото смятам, че там съм най-добър. С това бях ангажиран докато работех в завод „Владо Георгиев”” – споделя управителят Георги Ранов и добавя, че е абсолютен радетел за закупуване на материали от местни фирми. Самоковци са и голяма част от работниците и монтажниците във фирмата, които имат дългогодишен опит в тази област. От основаването си, през 1992 г., до настоящия момент дружеството има над 350-400 реализирани проекта за изграждане на сглобяеми постройки в цялата страна. В последно време броят им е понамалял заради разразилата се криза, от която строителството пострада най-много.
  Основните райони на работа са вилните зони около община Самоков, Белчин бани, София, Дупница, Благоевград, Елин Пелин. Има и обекти по Черноморието. В повечето случаи се работи по индивидуални проекти на възложителите. Къщите са няколко типа. Най-търсени са сглобяемите къщи за постоянно живеене, тип „сандвич” панел. Друг вариант са изцяло дървените, с термоблокове, т.нар.пасивни къщи. Фирмата изпълнява също и поръчки за монолитно строителство. Разполага със собствена производствена и складова база, товарен и лекотоварен транспорт, мобилни монтажни групи и техническо ръководство.
  Предимствата на сглобяемите постройки са свързани с отличната топлоизолация. В по-студените райони, през зимните месеци се изразходва по-малко гориво. С течение на времето дружеството успява да се наложи на пазара и към момента се ползва с доста добра репутация. „При нас клиентите идват, изпратени от стари, които ни препоръчват” – заявява с нескрито задоволство Георги. Фирмата, която ръководи е член на Съюза на производителите на сглобяеми къщи в България, а самият съюз е член на европейската организация. Оттам им пращат актуална информация, която им помага да бъдат в крак с новите тенденции по отношение на използваните материали, технологии, концепции и т.н. „При нас процесът е непрекъснат. Предлагаме проектиране, производство и монтаж на сглобяеми постройки. Опитвам се да не налагам собственото си мнение, а да следвам в максимална степен желанията на клиентите. Голяма част от хората, които ни предпочитат са представители на т.нар. средна класа, които могат за неголяма сума да си позволят и построят къща за постоянно живеене” – коментира предприемачът.
  Стагнацията в строителството и свитият пазар се отразяват и върху бизнеса със сглобяеми къщи. Въпреки това собственикът на „Ранови” ЕООД не мисли за съпътстваща дейност, а залага на това, което може да прави най-добре.
  По думите му, Самоков е град,  в който има доста голямо строителство. За съжаление обаче много малко от местните фирми развиват дейност на територията на общината. Една от идеите му е, да се съберат всички самоковски строители и изработят обща концепция за работа. С много добро отношение е към общинското ръководство, а в лицето на настоящия кмет вижда един добър ръководител.
  Георги Ранов е потомък на стар род от Трънския край. Обича много работата си и е безкрайно радостен, когато направи къща. Чувството на удовлетворение доминира над трудностите, които съпътстват процеса на строителство. Показателен е фактът, че клиентите на фирмата впоследствие стават едни от най-добрите му приятели. Въпреки че ситуацията е много сложна, не се отказва и продължава да се бори. Канен е да пренесе производството си на различни места, но и до днес трудно се решава на такава стъпка. Убеден е, че Самоков е много добър град за живеене, но много от местните хора не го осъзнават.   

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close