Произведено в Самоков

Нов живот за старите мебели в „Транстех” ООД

„Транстех” ООД е една от малкото самоковски фирми, развиващи собствено производство. Дружеството е създадено през далечната 2000 г. и се явява като наследник на несъществуващия вече Завод за регистрационна техника в изработването на седалки за превозни средства. Разполага със собствена база в индустриалната зона на Самоков с площ от 9 500 кв.м. и сграден фонд от 1 500 кв.м. Фирмата е сертифицирана по ISO 9001 и ISO14001.
  Седалките за влакове, автобуси, микробуси са основна част от произвежданите изделия. От доста време обаче не е направена нито една седалка за БДЖ. Всеки, който следи новините може сам да си отговори защо. Държавната железопътна компания се намира меко казано в незавидно положение. „Основният ни пазар за автомобилните седалки бяха маршрутните таксита в София” – разказва управителят на фирмата Кирил Доганов. С откриването на метрото бизнесът на частните превозвачи постепенно започва да залязва. За съжаление Столична община не предприема никакви мерки, за да промени тази ситуация.
  Преди  3-4 месеца влязоха в сила нови изисквания за седалките с хомеогация, предназначени за бусове. Преди пускането им в експлоатация, те трябва да бъдат одобрени задължително от лицензирана лаборатория. В България няма такава. „Налага се да пътувам до Турция, за да търся решение на този въпрос”. Пречки от този род са в състояние да объркат сериозно плановете на всеки един предприемач и да блокират бизнеса му. Отделно са затрудненията, свързани с реализацията на вече произведената продукция. „Градил си нещо толкова време и в един момент да му сложиш чертата – не върви” . Кирил обяснява, че сами си търсят пазарите и водят ежедневна битка за оцеляване. Новоизградените заводи в Ловеч и Габрово са своеобразен светъл лъч в тунела.
  В „Транстех” ООД работят хора с дългогодишен опит в производството на седалки и метални изделия. Благодарение на големия машинен парк във фирмата се произвеждат много и разнообразни изделия. Производството е гъвкаво и лесно се пренастройва. Разделено е на няколко звена – изработка на метални конструкции и производство на изделия от мек, интегрален и твърд полиреутан. Като вид съпътстваща дейност се явяват тапицерските услуги и реставрацията на мека мебел. Разчита се предимно на корпоративни клиенти, но се изпълняват и отделни индивидуални поръчки на граждани за претапициране на дивани, фотьойли, табуретки, столове и др.
  ”Стремим се да бъдем перфектни и всички поети ангажименти да бъдат изпълнени отговорно и в срок” – коментира предприемачът. Това, на което се залага са достъпните цени, качественото обслужване, коректно отношение към клиентите и не на последно място възможност за изключително богат избор на цветове и дамаски. старите скринове и кресла придобиват съвършено нова визия, попаднат ли в сръчните ръце на работниците във фирмата.
  Преди известно време самите те майсторски са претапицирали голямо количество мебели по заявка на „МБАЛ” – Самоков и са им вдъхнали нов живот. Общината също се е възползвала от услугите на фирмата.
  Управителят Кирил Доганов не прави изключение от повечето свои колеги. Принуден е да съвместява няколко дейности едновременно – тази на управител, счетоводител, ТРЗ, снабдител и какво ли още не. Опитва се да бъде в час с актуалните тенденции и постоянно кандидатства по програми. Съвсем скоро, през месец април още един човек ще започне работа по тази линия. Отделно фирмата кандидатства за още трима.
  Всеизветен факт е, че за да се развива какъвто и да е бизнес, трябва да инвестираш. Не се ли обновява едно производство, то остарява – първо физически, а след това и морално. По думите на Кирил Доганов хората, които съумеят да инвестират в кризата, биха спечели най-много. Управлението на която и да е фирма става лесна задача когато е обвързано с дългосрочни договори, осигуряващи работа.
  Собственикът на „Транстех” ООД се надява скоро условията за живот и бизнес в общината да се подобрят. Това, че сме близо до София ни спасява в някаква степен. Голям недостатък е замразяването на големите проекти в областта на туризма. Ако това се промени, би се вдигнало нивото на икономическо развитие в района. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close