Произведено в Самоков

Самоковска фирма произвежда вафли по холандска технология

Ако скоро сте имали желание да похапнете нещо сладко, със сигурност сте забелязали изкусителната опаковка на вафлите „Нелис” върху витрината на някой магазин. Имат славата на един от уникалните холандски специалитети. Приготвят се по оригинална холандска рецепта и технология с качествени продукти: глюкозо- фруктозен сироп, захарен сироп, пшенично брашно, растителни мазнини, масло, водозадържащ агент: сорбитол, набухвател (сода бикарбонат Е500), сол, канела. Историята им датира от 1784 год., когато неизвестен холандски пекар използвал трохи и подправки за приготвянето на особен десерт, който подсладил със сироп. Предшественик на съвременните stroopwafles, този десерт получава голяма популярност сред бедните. Рецептата му се предавала от поколение на поколение и се пазела в дълбока тайна. В наши дни вафлите са популярни в много страни по света. Притежават уникален вкус, атрактивен външен вид и се продават във вид, подходящ за диабетици. Самоковската фирма „ВСС” ООД (Barzanov Cookies Company ) eединственият производител на тези вафли в страната ни.

Със задачата да продължат традицията и  популяризират продукта в България са се заели Иво Бързанов и неговият брат. Ето какво ни разказаха:

Защо се насочихте към вафлите с карамел и мед, произвеждани по холандска рецепта?

Живял съм в Холандия и оттам носех сладки за мои близки и роднини. Харесаха им и  в края на 2006 г. започнахме да ги произвеждаме. През 2008 г. закупихме поточна линия с капацитет 3 000 бройки на час. С течение на времето натрупахме известен опит.

Успявате ли да се справите с предизвикателствата?

Ние произвеждаме само един продукт. Доста хора казват, че няма да се справим, но се справяме идеално. Продаваме на големи търговски вериги като „Билла”, „Т-маркет”, „Кауфланд”, „Фантастико”. От скоро започнахме да изнасяме за Румъния, Гърция, Кипър.

По какъв начин успявате да задържите клиентите си?

Намерили сме баланса между цената и качеството. Продаваме с минимална печалба и горе – долу се справяме. Продукцията ни отговаря на европейските норми и изисквания за качество, като продуктът се произвежда под контрола на системата за анализ на опасностите и контрол на критичните точки НАССР и добрите производствени и хигиенни практики в предприятието.Уникалните вкусови качества на вафлите се дължат на технологичните подобрения, които сме направили.

Защо избрахте малкия град пред големите търговски и производствени центрове?

Понеже съм от Самоков. В малкия град наемите са по-ниски, заплатите са малко по-ниски.

Какви са бъдещите ви планове, мислите ли за разширяване на асортимента?

Нямаме намерение да разширяваме асортимента. Амбициите ни са да натоварим максимално съществуващата поточна линия и да помислим допълнително за още една.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close