Предприемачи

Нов МОЛ заменя стария ГУМ

  Всеки град има емблематично място, притегателен център за живеещите в него, а и за гостите му. В Самоков едно от тези места преди години беше ГУМ, където можеш да намериш всичко необходимо от домашни потреби, дрехи, бижута, през играчки, прежди, цветя. Днес на неговото място е на път да се издигне МОЛ, съвременният еквивалент на познатия универсален магазин. Място, където можеш да „убиеш” целия си ден в различни атракциони, магазини, кафета. Финалът на проекта се очаква края на годината. А името му още е под въпрос.
  Винаги и навсякъде има пробивни личности, които вярват в промяната и искат да успяват със собствени усилия и на мястото, което се намират. Хора, които не пестят сили и средства да опитват. Това в пълна сила важи за семейство Караджинови. Фамилията им се занимава с търговия дълги години и днес също се напасва спрямо нововъведенията и потребностите на хората.
  По време на промените през 1989 година Бойка Караджинова решава да започне частен бизнес. Полека-лека в него се включват и децата – Илиян и Ирена. Стартират със сладкарничка, намираща се в къщата, в която живеят. След това отварят магазинче на ул.„Търговска”. Постепенно магазините започват да се множат, като се появяват такива и в други населени места – Долна баня, Костенец, Ихтиман и на още няколко точки в града.
Така започва да се разраства семейният им бизнес. Много хора ги припознават и свързват с ГУМ (Градски универсален магазин) в Самоков и това е естествено, защото дълги години те са наематели там. Идват по-добри времена, ГУМ е обявен на търг и те решават да вземат цялата сграда. Това се случва 2002 година. А десет години по-късно се заемат с обновяването на състоянието на сградата и съответно нейното модернизиране.
  „Едва сега след толкова години дойде време да се реновира сградата. Това също беше семейно решение. Като преди старта на ремонта се появи пицарията ни. И така през март месец 2012 година, т.е преди една година горе-долу по това време започнахме МОЛ-а”, споделят Ирена и Илиян.
  Ако преди години по времето на социализма търговските центрове се назоваваха Градски универсален магазин, в който можеше да се намери „от пиле мляко”, днес водейки се по примера на големите държави назоваваме същите места МОЛ. Като смисълът и на двете е да се създаде удобство за хората и на едно място да можеш да откриеш много неща.
 „Живеем в динамични времена. Стана така, че думата МОЛ е много популярна. Основна разлика в смисъла на двете понятия МОЛ и ЦУМ, са атракционите, които вече се предлагат в новите търговски центрове. Идеята е човек да си запълни целия ден, да има кът за децата”, казват Ирена и Илиян.
  Идеята на семейство Караджинови е да променят изцяло облика на сградата, като я осъвременят. Това означава престрояване на обекта и към него да се включат офиси, помещение за банка, хранителни магазини и апартаменти, които да бъдат давани под наем. Самоковският МОЛ ще бъде на 4 етажа, като точното разпределения на помещенията и тяхната големина зависи изцяло от инвеститорите и желаещите да се възползват от възможностите на сградата.
  „Търговският център е на хубаво място, намира се в центъра на града в непосредствена близост до автогарата. Освен това градът ни не е малък, близо е до курорта. Ще бъде атрактивно за хората, живеещи тук, пък и за гостите на града.”, споделя Илиян Караджинов.
  Когато се започне нещо ново, няма как да не се родят и разни градски легенди. Това се превръща в приятна тема за разговори и развиване на въображението до необхватни ширини. По повод подобни изказвания Илиян обяснява: „Подземен паркинг няма да има, защото сградата не го позволява. Мястото най-долу е пригодено за голям супермаркет. Иска ни се да има офиси, магазини, детски кът и се надяваме да има и кино. Но това не зависи толкова от нас, а от самите инвеститори и техните лични виждания. И на мен много ми се иска да има кино. Краен срок за завършването е краят на годината. Изпълнители на проекта са фирма „Маркан” и много силно се надяваме сградата да изглежда по този начин. Атрактивна е.”
  Мнението на самоковци е важно за тях. Няколко пъти в разговора те подчертават, че това, с което са се заели не е самоцел. Прави се с идеята да се раздвижи градът и да се подпомогне най-вече местният бизнес. Пускат на страницата си във фейсбук запитване за име на МОЛ и какво предпочитат хората да има в него. Бързо проектът събира много харесвания и предложения.
  „Времената са много трудни за всички, особено за хората, които се занимават с бизнес. Но всеки, който се наеме да прави каквото и да било винаги е с надеждата за по-добре. Лошото е, че хората много се обезвериха, трудно оцеляват и трудно се справят”, казва Ирена.
  Реализацията на проекта за новия търговски център ще бъде факт края на годината. Като главна идея на собствениците е да предложат достъпни условия, благоприятни за бизнеса. А хората да имат интерес, да посещават и да се забавляват на това място. Търговците, които са от Самоков ще са с предимство, за да може да се прави нещо в града, да се развива бизнесът на местно ниво. Главна цел е осигуряването на благоприятна бизнес среда.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close