Предприемачи

Бюрокрацията в България продължава да спъва бизнеса

В доклад на Световната банка беше констатирано, че в България няма благоприятна бизнес среда. Голяма част от мениджърите на фирми се убеждават ежедневно в това. Както се казва нищо ново под слънцето. Страната ни е поставена на 66-то място в тазгодишната класация за място с подходящ бизнес климат.

Като добри практикина държавата, с които се улеснява бизнесът са посочени лесното регистриране на собственост, достъпът до информация за кредитиране, достъпът на кредитори до решения по обявяване в несъстоятелност.

 Основните предизвикателства, пред които са изправени предприемачите са получаването на разрешение за строеж, свързването към електропреносната мрежа и плащането на данъци и такси.

Тази година Полша е отбелязала най-голям напредък в извършването на благоприятни за бизнеса реформи и излиза на първо място по този критерий. Сингапур обаче все още държи първото място в света по лесно правене на бизнес. Като цяло 88% от страните в този регион са подобрили бизнес регулациите си през изминалата година.

При изготвянето на доклада се вземат предвид регулации, които засягат една компания през целия и живот – от това дали лесно се започва нов бизнес до това колко време е необходимо за попълване на данъчна декларация или за регистриране на собственост. Направените констатации налагат изводи, които са ни до болка ясни. Един от тях е,че бюрокрацията е най-големият препъни камък на предприемачеството в България.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close