Култура

Фестивал на изкуствата в Самоков? Защо пък не!

Какво е необходимо, освен желание, да се създаде подобен форум?
Освен моето желание, необходимо е такова от страна на ОбС, на ОА на Сдружения с нестопанска цел /СНЦ/ и най-вече на обществеността. Когато се провежда на ниво Фестивал на изкуствата, това е идеален начин за реклама на общината, на нейните природни дадености, на туристическите обекти, на културните, историческите и архитектурни паметници. Участниците във фестивала, зрителите и гостите ще се върнат в Самоков отново, с една условност, ако им е харесало. И ще забравят нашата община, ако събитието е зле организирано, ако някой или нещо им направи лошо впечатление, негостоприемен е.


Как ще се финансира?
Най-добрата форма на финансиране е чрез проект от Европейски фондове или други чужди Фондации и институции. За него могат да кандидатстват, както община Самоков, така и СНЦ, регистрирани и работещи на територията на общината. Как в бившето село Банско има шест, а може би и повече фестивали, а в Самоков нито един! Добре, че в Радуил се провежда Боб фест, а в Бели Искър – Рок фест и Празник на зелника, че да отсрамят общината. Но те са крайно недостатъчни.
Финансирането може да се поеме от общината със спомоществователството на фирми, които, например, печелят обществени поръчки, търгове… Има успешни фирми, бизнес дами и бизнесмени, но да сте чули да инициират дарение за културни прояви?!? За щастие, при организирането на различни обществени събития – спортни, младежки, културни и т.н. повечето от тях откликват на поканата за финансова помощ, но аз не съм чула за иницииран от тях значим форум с такъв характер.
Каква е основната концепция- възрастова граница, тип изкуство, тип участие
В Самоков има песенни и танцови състави – мъжки, женски, детски – фолклорни, поп, рок, брейк; има театрални формации, има невероятно талантливи художници и иконописци- млади и стари, има занаятчии, има поети и писатели. Нямам конкретна идея за вида изкуство, за възрастта, на която да са участниците, но съм убедена, че е потребен фестивал, който да стартира като национален или Балкански и да прерасне в Европейски или Световен.
Целта на идеята?
Тя е повече от ясна – ставайки ежегоден център на подобен форум, Самоков ще бъде забелязан, преоткрит, открит. Това ще връща хората тук всяка година, ще добавя нови и нови желаещи да се потопят в атмосферата на този духовен и културен, някога, край, ще оживи града, ще оживи икономиката, ще направи хората доволни и дай Боже, усмихнати. Омръзна ми да срещам мрачни, начумерени и мърморещи хора, недовлни от всичко и всички. Искам позитивни, успели съграждани, с ведри лица.
Какви ще са механизмите за запазване на събитието и превръщането му в традицията?
Ключовата фраза е „обединени в работата”. Обединение на общности, идеи, на интелект, на възможности, креативност и желание да се направи нещо хубаво, което не само да бъде традиционно, но и непрекъснато да се развива и дообогатява. Ако се започне, например, с танци, след набиране на опит и самочувствие може да се инициира Фестивал за други изкуства – песенно, театрално, изобразително, иконописно, приложно, на занаятите… Всичко е възможно, стига да има желание Самоков наистина да бъде добро място за живеене, а не това да е печелеща предизборна фраза, която да се забрави след „обличането” във власт. Крайно време е да се загърби противопоставянето и противоборството, така актуални в последните години. С тях не се стигна до никъде. Предлагам промяна, в посока обединение, както го правят банскалии, чепеларци, копривщенци, санданскалии и много други българи… Сигурна съм, че добрите резултати няма да закъснеят! Слоугънът на новите билбордове на Самоков гласи : Традиция и дух – нека покажем приемственост.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close