Седмицата

Селото на края на света- Стоб

За селото може да научите стандартната туристическа информация само с едно отваряне на Google, но чувството да го видиш и разгледаш не може да се сравни със стерилния онлайн достъп.   Нашето предложение сега е насочено към една друга Рила и един друг път- пътят на мистиката и на легендарното.
Стоб се намира в община Кочериново, на по- малко от 150 км от Самоков.  Непретенциозно тихо село, което на пръв поглед не изглежда кой знае колко различно в сравнение с типичното западнобългарско село.  Малко над него се намира един повод за българска гордост- Стобските пирамиди. Нали сте чували за Дяволския град в Сърбия?  Представете си подобна картина, но много по- близо и без да се налага да се убиете от път, за да стигнете дотам.  Не така комерсиализирана и пренаситена е територията там. Макар че природната даденост  е налице и звучи антилогично това да не се изкарват щури пари от нея.


Пътят към пирамиди е стаил в себе си безброй легенди.  Някои разказват за тяхното възникване, други за митичното село Бозовая, за невъзможната и по този начин станала трагична  любов между момък и девойка.  Силни страсти, проклятия  и история се преплитат на това безумно красиво място.
Историята връща времето много назад  и пак от легенда разбираме, че  в антично време село Стоб е било град Стоби, но е имало наводнение, което заличило града и така древните изкупили сторените грехове. Някогашният град- крепост е покорен за пръв път от хан  Пресиян. В местността Църквището е открит кръст с надпис от 1373. Кръст се извисява и днес малко встрани от пътя. За града Стоби и храма “Св. Прокопий” може да се прочете и в  Хрисовула на Цар Иван Шишман, дадена на Рилския манастир през 1378 г. В Хрисовула, съхраняван в манастирския музей, Иван Шишман се позовава на своето върховно право на собственост върху държавата и дарява Рилската обител с феодална собственост.
 Църквата „Свети Прокопий”  датира от 1393 година, малко преди да паднем под Османска власт. Част от старата църква, запазила годината, е вградена в новата. Тази църква е единствената в  България, която носи името на тази светец. Обявена е за паметник на културата.
Снобските пирамиди са с височина от 7 до 10 метра. И са еквивалент на Мелнишките пирадими, подобно на аналогията Белоградчишки скали- Дяволски град в Сърбия. Абсолютен геоложки феномен в България, обявен за такъв през 1964 година. Жалко само, че в делничен ден няма екскурзовод. Потоци български и чуждестранни туристи катереха стръмната пътечка нагоре към уникалните пирамиди.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close