Седмицата

Ролята на държавата е да се грижи за гражданите

Сдружение “Сила” застана на върха на общественото недоволство по време на протестите срещу високите цени на горивата, в началото на миналата година. В тях се включиха хора от всякакви прослойки, койтоусещат ежедневно ефекта от поскъпването, придвижвайки се с автомобил до работното си място. Ще има ли нови протести през есента? Отговор на този въпрос дава Чавдар Здравков, председател на ‘Сила”.

Г- н Здравков, какво се случва с цените на горивата?

Пак се качват. При предишното падане на цените на петрола реалното поевтиняване беше с няколко стотинки. Цената на дребно при 114-115 долара за барел остана същата като при 125. В началото на миналата седмица най-масовият бензин А95 се продаваше средно за около 2.70 лв. на литър, а дизела – за 2.68 лв.

Има ли вариант в началото на есента да бъде премината психологическата граница от 3 лева?

Ако следваме логичното движение на цените на горивата, литър бензин може да достигне 3, дори 4 лева.

Как ще се отрази това поскъпване върху останалите стоки?

Вече се отразява върху цените на всичко. 30- 35% от ценообразуването на всяка една стока са транспортните разходи, които са пряко зависими от цените на горивата.

Сдружение „Сила” се свързва с масовите протести, които бяха организирани. Ще предприемете ли този път някакви действия?

Като гражданско сдружение следим внимателно ситуацията на пазара на горива. Най-вероятно септември месец ще предприемем и конкретни действия. Сега сме в леко отпускарски период и ръководствата на определени компании, които се опитват да налагат монопол, се възползват от тази ситуация.

На национално ниво ли ще се случва всичко?

Да. Друг е въпросът, че в момента държавата  и конкретно управляващите не се вслушват в ни кой и нищо. С две думи – готвят се за избори.

По какъв начин може да се противодейства на тази процеси?

Държавата може да урегулира цените чрез намваляване на данъците – преференциално ДДС, намаляване на акциза, мораториум.

Като че ли поскъпването на ел.енергията също допринесе са повишаване на цените?
Повишаването на ел.енергията от 1-ви юли беше нещо абсолютно нереално и излишно в момента. Цената на тока в България е една от най-високите в Европа. И това при положение, че имаме АЕЦ и централи. От производителя АЕЦ ”Козлодуй” до крайните потребители цената скача 3 пъти. 20 години държавата е предоставяла възможност определени хора и фирми да се облагодетелстват за сметка на обикновените хора .

Ако се построи АЕЦ „Белене”?

Като нормални граждани не  знаем колко би струвала АЕЦ „ Белене”.  В публичното пространство се споменават суми от 4 до 20 млрд. лева. В Турция в момента правят две електроцентрали. Ако е толкова неизгодно, защо там строят?

Да поговорим за цените на храните, има ли механизми държавата да си влезе в ролята на регулатор?

Силно се надявам държавата да си влезе в ролята на регулатор. При всички случаи реалната конкуренция отваря пазара. Ролята на държавата е да се грижи за гражданите и затова доходите на хората да са нормални.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close