Седмицата

Над 80% от обществените сгради в Самоков са газифицирани

В разгара на лятото много  семейства са в трескава подготовка за предстоящата зима. Считано от 1-ви юли цената на тока беше повишена за пореден път. По този начин енергийният източник продължи да се утвърждава като доста неатрактивен вариант за отопление. Каква е ситуацията по отношение на твърдите горива и природния газ? – разговаряме с Борислав Чилингиров –  юрист и член на Съвета на директорите на „Комекес” АД.      
„Комекес” АД е дружество, създадено от самоковски промишлени предприятия началото на 90-те години на миналия век, с идеята евтиното и екологично синьо гориво да бъде ползвано в самоковската промишленост. След период на проучване и проектиране, през 1996 г. Самоков става първият град, който получава газ от газопровода Русия-Гърция (не от вътрешната мрежа). За периода от 1996 г. насам се извърши най-мащабното инфраструктурно строителство от частен инвеститор в община Самоков, какъвто е „Комекес” АД. Към момента в Самоков и к.к. Боровец е изградена, изключително с частни средства на акционера „Самел 90” АД и реинвестиране печалбата на „Комекес” АД, над 80 км. разпределителна мрежа и стотици съоръжения. На практика Самоков и к.к. Боровец са почти изцяло газифицирани над 80% от обектите-  обществени и стопански сгради. Към момента клиентите на „Комекес” АД са почти 1000, от които над 120 са т. нар. административни стопански клиенти. В това число попадат всички общински училища, детски градини, множество хотели, административни сгради, почти всички хотели в Боровец, както и промишлени предприятия. Над 800 са битовите клиенти (около 12% от домакинствата в града). За 16 години газификация на Самоков и Боровец ползите са несъмнени – само от промяната в горивната база икономията за този период в самоковската икономика се оценява на над 30 млн.лв. Другата съществена полза е, че се постига много голям екологичен ефект. Спестените вредни емисии са милиони тонове СО2. Сериозен е ефектът от газификацията и по отношение на създаване на комфорт, удобство и чистота при работа.


Малка е вероятността за нова газова криза като тази в началото на 2009 г.
Сигурността на доставките е една от най-важните теми, не само за Самоков, но и като цяло за българската газификация. Все още не е изличен споменът за кризата в началото на 2009 г.  Дори и тогава, когато имаше сериозни проблеми с доставките от Русия и Украйна, самоковската община беше една от малкото, в които този проблем не се усети. За последните няколко години държавата предприе някои  мерки, най – вече изграждане на т. нар. интерконекторни връзки със съседните страни. Въведоха се и по – строги правила при евентуални подобни кризи. Категорично е становището на държавата и експертите, че криза подобна на тази през 2009 г. не може да се случи отново и сигурността на доставките е гарантирана. Общата тенденция в световен мащаб е разширяването на дела на природния газ сред енергийните източници. В това отношение България не прави изключение като целта е до 2020 г. не само икономиката, но и 30% от бита да ползват природен газ.Газификацията на селата е сред бъдещите планове на дружеството
След мащабното строителство особено в периода 2002- 2004 г. в Боровец и 2004- 2009 г. в града основна задача в краткосрочен период пред дружеството е съхранение, поддръжка и оптимизиране на съществуващата мрежа. В дългосрочен план е предвидено газификация и на част от селата в общината, но това би могло да стане само при достатъчно ясен икономически ефект от тази инвестиция. Към момента всяко едно от близо 3000  домакинства в Самоков би могло при тяхно желание в много кратки срокове (в рамките на 2-3 месеца) да бъдат газифицирани
Ще се повишава ли цената?
Най – важният въпрос за всеки един потребител на природен газ е цената, на която може да се доставя. За съжаление през последните няколко години цената на природния газ (както и на всички останали енергоносители) расте. Тук е моментът да посоча, че тези процеси зависят изключително от цената на световните пазари, както и доставната цена на газа от Русия (сега над 95% от газа в България се внася от Русия). „Комекес” АД няма възможност да влияе върху тези процеси. От години цената на „Комекес” АД за извършеното от дружеството разпределение и крайно снабдяване е постоянна и утвърдена от ДКЕВР. Голяма е надеждата, не само на самоковското дружество, на тези в страната, а и на българската икономика, че за новия отоплителен сезон ще може да се постигне така чаканото значително намаление на цените на доставения газ от Русия. По предварителни прогнози има възможност за цялостно намаление в крайната цена с 15, дори 20%, което звучи твърде оптимистично. В съответствие с договореностите на България с ЕС от 1- ви юни 2012 г. се въведе акциз върху потреблението на природен газ само за стопански клиенти. Към момента обаче ставките са твърде малки и влияят минимално върху крайната цена.
По- изгодно ли е потреблението на природен газ в сравнение с останалите източници на енергия?
Съпоставимо с енергоизточници като ел. енергия и течните горива и при настоящите цени природният газ е значително по-рентабилен в сравнение с ел. енергия и течните горива и съизмерим по рентабилност с въглищата. Все още обаче отоплението с дърва излиза по  – евтино.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close