Седмицата

Перо „Детска градина” скарва родители и институции

 Темите за образованието и таксите в детските градини станаха много актуални  само седмица след официалния старт на учебната година.  Родителите все по- трудно скалъпват семейния бюджет, опитвайки се да не  лишават от нищо децата си. Пред подобен избор са и родителите на най- малките, на които сега предстоят първи стъпки в образователната система.
Самоков има 5 основни детски градини- „Зорница”, „Детелина”, „Звънче”- с филиал „Осми март”, „Самоково”, „Пролет”. Подобен проблем със записването като в София няма, но групите са запълнени. В ЦГД „Пролет” например групите са много по- големи в сравнение с допустимия норматив.

Допреди известно време в Самоков нямаше т.нар. постоянна месечна такса. Обаче с  решение на Общинския съвет се фиксира такава- 15 лева. Нейният смисъл се съдържа в идеята детето да запази мястото си, без значение дали е посещавало детската градина или не. Освен 15- та лева, родителите плащат по лев на ден, когато детето е присъствало. Така таксата фактически става 35 лева месечно. След въвеждането на постоянната такса се надигна невиждано недоволство от страна на родителите, които събираха подписка срещу нея. Но това не повлия на нейното премахване.
Основният аргумент от страна на управата е това, че в Самоков таксата за посещение на детско заведение е една от най- ниските в страната. Местната власт регламентира таксата, водена от собствени икономически съображения, което означава, че в различните региони на страната таксата варира.
Потърсихме мнения на родители, които продължават да негодуват срещу въведената мярка. За тях е нелогично да се плащат тези 15 лева всеки месец, особено през летните месеци, когато градините почиват. Остава една дежурна, в която се създават сборни групи и не може да побере всички деца. Тази година, съгласно ротационния принцип, дежурна градина беше ОДЗ ”Самоково”.
На всичкото отгоре се трупат съмнения, че тези пари няма да бъдат еднакво събирани от всички. Причините са различни. Тези съмнения се поддържат и от самите директори на детските заведения, особено там, където те са смесени.  Учителите по никакъв начин не могат да задължат родителите на дете, което е отсъствало по една или друга причина, да плати  постоянната таксата.
Следователно, следвайки указанието, това дете трябва да отпадне.
За да се избегне тази ситуация, по- добре е да се въведе т.нар. „твърда такса”, фиксирана сума, която се плаща месечно.
За „Самоков 365” потърсихме мнението на Седефка Караджинова директор на ОДЗ „Звънче” и на Станка Методиева, директор на ЦДГ „Пролет”, които коментираха, че групите са пълни и създаването на още една  държавна детска градина, която да поеме още две групи, е едно добро, но може би временно решение. Според Караджинова закриването на филиалите на детските градини по селата е довело до прилив на деца в града. Тя допълни още, че като всяко ново нещо и тази такса е приета с недоволство, предвид това, че всичко, свързано с училище или с детска градина си е вид разход.  
В момента в двора на НУ „Петър Берон” се строи детска градина и социален център. Идеята е тя да поеме филиала  на ЦДГ „Пролет”, който в момента се намира в сградата на училището. Дали това ще остане в сферата на намеренията или ще се реши друго, е въпрос на време.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close