Обща категорияРегионалниСамоков

Месец, посветен на балетното изкуство подготвя школата на Ралица Стоянова

Анна Манова

Месец април ще премине под знака на балетното изкуство в Самоков. Идеята е на дългогодишния ръководител на балетната школа към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“ Ралица Стоянова. И е във връзка с навършването на 50 години от създаването на балетната школа в града. Самото балетно изкуство в България е малко над 90 години.

„Като човек, отдал целия си живот, емоция и труд на балетното изкуство ми се иска да отбележим този юбилей подобаващо. Благодарна съм на цялото ръководство на читалището, на всички колеги и на Община Самоков, които подкрепиха тази моя идея, която обмислям вече две години“, подчерта Стоянова.

Ралица Стоянова е ръководител на балетната школа към културната институция вече повече от две десетилетия. Целият си съзнателен живот тя е посветила на балетното изкуство, на грацията, на красотата и на това да предаде всичко научено от нея на по-младото поколение. Да възпита в малките и по-младите момичета естетически вкус, без да е задължително всяко от тях да се реализира професионално в тази сфера. Част от школата през годините са много момичета, а към момента тяхната бройка е около 80.

„Много ми се иска да събера на едно място стари възпитаници, тези които са отдали по-голяма част от времето си в школата. Всички, които имат принос за развитиеето на това танцово изкуство, не само в Самоков, но и тези извън пределите на страната. Да се съберем всички на една сцена“, сподели пред „Самоков 365“ Стоянова.

Не е случайно избран месец април за юбилейното честване. В края на април /29.04/ се отбелязва Световният ден на танца и балета. Точно за тази дата ще се състои кулминацията на всички събития.

В програмата са планувани гостуващи състави. Ще има концерт на любителска школа от Горна Оряховица. В честванията ще има концерт на деца, които са част от професионални училища за танцово изкуство, плюс солисти от Бургаската опера с тяхно представление от две части. Първата част ще бъде изцяло класически репертоар, а втората съвременни неща.

Отделно от балетната школа на Ралица Стоянова организират интересни активности, които ще бъдат в различни точки на града. Всички мероприятия ще са широко достъпни за цялата самоковска общественост, ще бъдат безплатни и организирани така, че хората да могат да се запознаят с танцовото изкуство, да се докоснат до него.

„Обученията ще бъдат водени от професионалисти, които са се реализирали успешно извън България. Те са тръгнали също от нашата школа, но в момента работят във всички краища от света. Сред тях са Михаела Гривева, Боян Белопапов, Димана Кенанова, Величка Георгиева, Виолета Глогова, Яна Василева“, споделя Ралица.

От своя страна балерините на Ралица Стоянова подготвят голям авторски спектакъл, който ще представят на 29 април.  Той е базиран изцяло на авторски текстове и танци. Казва се „Аз… танца“, а сюжетът проследява терзанията и всички преживявания, емоции, падения, трудности и радости на едно дете, което се занимава с балет и иска да стъпи на световна сцена.

„Мисля си, че с този спектакъл вдигнахме много летвата за самите себе си. Момичетата са много ентусиазирани и старателни в това, което подготвяме. Искаме да представим пътя на една малка балерина към световната слава, през какво преминава детската й душичка. След това се разказва за осъзнатите й години и за целия положен труд. Всичко, което се слува емоционално, израстването на личността по пътя за покоряването на върхове и сцени. Като на финала на спектакъла се поява следващото талантливо дете и той остава с отворен край. Защото това никога не свършва. Много емоция съм сложила в подготовката му. В реализацията му ще се включат всички възпитаници на школата“, разкава Стоянова.

Началото на спектакъла ще бъде поставено с всички хора, които са се включили в цялата инициатива и са били част от школата. Те ще представят една обща хореография. Идеята на цялото честване е да се популяризира балетното изкуство.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close