ОбществоРегионалниСамоков

Асен Кабрански – самоковски художник и учител по рисуване

„Самоков 365“

Асен Кабрански е самоковски художник, учител по рисуване и учител по физическо възпитание и спорт в родния град. Той е бил член на хор „Рилска песен“ към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. Негови картини, както и картини на Коста Стамов ще участват в обща изложба на 1 април /понеделник/ в галерия „Бисера“ от 18:00 часа. Изложбата е организирана от младия самоковец Георги Игнев, който колекционира картини. В колекцията му фигурират платна на различни самоковски творци. Сред 4000 произведения, които има са и картини на Асен Кабрански и Коста Стамов.

Асен Кабрански е роден на 9 септември 1919 година в Самоков. Завършва гимназия в града и когато е 21-годишен започва да следва редовно курсовете на Националната художествена академия в столицата. Учи две години в специалност Рисуване. След това се записва в Националната спортна академия в София. Завършва с отличие. Започва работа и по двете си специалности – като преподавател по рисуване и физическо възпитание и спорт в Самоков.

Кабрански рисува предимно с акварел и масло.

„Страхотен човек с изключително познание по живопис. Той има прекрасни акварели, с умело владеене на боя, сюжет и композиция. Неговите акварели са изпълнени със завидна техника и чувство за колорит. Той винаги е държал палитра с изключително чисти и точни цветове“, споделя познанията си за художника Георги Игнев.  Кабрански често е посещавал пленери, а негов любим пейзаж е „Лаго“.

Творческият път на Кабрански продължава около 55 години. През този период успява да организира две самостоятелни изложби и участва в много общи художествени изложби в страната и чужбина. Рисува портрети, пейзажи.

Последната му изложба е през 1994 година в самоковското читалище. А последната му картина е портрет на жена му.

Умира на 4 февруари 1995 г. Причината за неговата смърт е по-рано отишлата си негова съпруга Констанца Кабранска, която винаги го е подкрепяла.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close