КултураРегионалниСамоков

Георги Игнев припомни за самоковските художници Коста Стамов и Асен Кабрански с изложба

Анна Манова

Георги Игнев показа платна на самоковските художници Коста Стамов и Асен Кабрански от своята лична колекция. Той подреди изложба в галерия „Бисера“, с която припомня за двамата самоковци, които са останали леко встрани от гилдията, но имат изключителни акварели и масла. А тяхната най-любима тема е именно родният град. Изложбата може да бъде видяна до 13 май.

В картините, които Игнев е подбрал да покаже на изложбата, присъстват Шишманово кале, село Говедарци, Мальовица, Рила, Лаго, квартал „Кенара“. Свидетелство за обичта на двамата художници към родното място.

Краеведът Иван Ненов откри с няколко думи изложбата. Той сподели личен спомен от познанството му с Асен Кабрански. Присъствал е на първата му самостоятелна изложба, където той е открил  събитието. В знак на благодарност Кабрански му казва да си избере една картина от изложбата за спомен. Иван Ненов се спира на пейзаж от Маловица. Картината е част от представената в галерията изложба.

„За мен това е един радостен миг. Познавам се с Георги Игнев и искам да му благодаря за това, което прави – на тази крехка възраст да има такова отношение към изобразителното изкуство. Той не е само колекционер. Имал съм случаи, в които му показвам картини, които имам и той веднага казва кой е авторът им. Мога само да му пожелая да продължава да е така отдаден на изобразителното изкуство“, сподели пред присъстващите Иван Ненов.

„Авторите Коста Стамов и Асен Кабрански, за съжаление, не са така популярни като други самоковски художници. Но картините им изразяват чувства, емоции и една обич към родното място“, заключи Ненов.

Това, което провокира младия самоковец Георги Игнев да представи тази изложба и да включи в нея именно тези двама автори е това, че те са позабравени.

„Реших да ги събера в обща изложба, защото те имат много хубави платна. И двамата са рисували тихо и кротко в домовете си, а след това са картините им са прибирани по папки. Единият има две самостоятелни изложби, а другият – само една изложба. Коста Стамов участва в една обща изложба заедно с Павел Францалийски и Михаил Болашъков през 1946 г. Асен Кабрански има едва две самостоятелни изложби. Общото между двамата са акварелните пейзажи и маслените бои от Самоков и околията, части от Рила, Мальовица. Когато гледам картините им аз виждам различни техники, различно полагане на бои, по-различни цветове“, сподели пред „Самоков 365“ Георги Игнев.

Тази година се навършват 130 години от рождението на Коста Стамов /1894-1973 г./. Той е бил увлечен по изобразителното изкуство от ранна детска възраст. Свидетелство за това е първият му акварел, който е от 1908 г. Учи две години в Националната художествена академия, но поради липса на средства се налага да прекъсне. За да се изхранва работи като строителен бояджия. По-възрастните самоковци си го спомнят именно с тази негова дейност. Той е имал интересна техника като е правил различни фигури върху бояджийското мече и е минавал с него по стените на стаите, пресъздавайки различни фигури наподобяващи тапети. Занимавал се е с акварел, масло и скулптура. Бил е изключително продуктивен като художник.

Асен Кабрански /1919-1994 г./ е познат в града като преподавател по физическо възпитание и спорт в самоковската гимназия. Но всъщност той учи две години в Националната художествена академия, а след завършва и Националната спортна академия. Обичал е да рисува портрети и пейзажи. Неговият творчески път е 55 – годишен. Като за това време успява да реализира едва две самостоятелни изложби, като последната е 1994 година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close