През погледа на специалиста

Отпускане

Profile picИлияна Георгиева

Моето послание: Дълбоките нива на отпускане пречистват и лекуват човек на всяко едно ниво.

Преди четири години, при посещението ми на семинар за дихателни практики организиран от моя колега Красимир Георгиев, срещнах Калин Георгиев. Калин е психолог. Оказа се, че имаме много общи интереси и ни вълнуват едни и същи въпроси като това: Кой съм аз?, Какво е съзнанието? и теми като пясъчните мандали и дихателните модели, и двамата членуваме в Българската асоциация за работа с дъха или както се казва от тогава насетне пътищата ни се преплитат доста често. Калин умее да се отпуска, а също така и добре познава процесите на напрягане. Това, което ми направи силно впечатление за него при първата ни среща, се е запазило и до днес, той носи със себе си и излъчва една пълнота, балансираност, отпуснатост и едно състояние на присъствие тук и сега. Успява да ги предава на хората, с които се среща, ето защо счетох за редно да ви запозная с него и неговата работа. Вижте какво се съгласи да сподели за вас той за себе си от първо лице:

След като завърших психология, се обучавах в различни психотерапевтични школи и методи. Целта ми беше да опозная себе си и другите. Да разбера как функционира умът, какво е съзнанието, кой съм аз. Във всяко обучение, школа и техника търсех „разковничето” – онова, което помага на всички хора за всички проблеми. Но съществуваше ли такава панацея? Междувременно започнах да тренирам китайското бойно изкуство Тайдзицюан или както е повече известно – Тай Чи. За всичките 6 години практика с Тай Чи осъзнах кое е това, което помага на 100% от хората за може би 100% от проблемите и то е отпускането. Именно отпускането е реакция на нервната система, а всички имаме нервна система. На всеки е природно зададено да отпуска и релаксира. А дълбоките нива на отпускане пречистват и лекуват човек на всяко едно ниво. Така през 2013 г. стартирах Otpuskane.com като проект за повишаване културата и осъзнатостта към собствената хигиена на тялото и ума и профилактика на стреса. Или както ясно и точно го е написал големият народен лечител Петър Димков – „Хигиена и лекуване на душата”.

Случайно или не, студиото за отпускане, в което работя се оказа на 30 метра от къщата, където е живял и работил Димков. В студиото, освен психологически консултации, предлагам осъзнато и лечебно отпускане. При осъзнатото отпускане се акцентира върху повишаване на осъзнатостта към себе си, как функционира ума, възприятията, съзнанието. А лечебното отпускане използвам като метод за справяне със стреса, за преодоляване на телесни, емоционални и други симптоми и проблеми.

В студиото за отпускане предлагам и две нови за България практики. Едната е много древна арт практика, която се нарича „Пясъчна мандала”. Корените й се губят в Индия, а днес се разпространява най-вече от тибетските монаси, като ритуал за просветление на ума. „Мандала” от санскрит се превежда като кръг и свят в хармония. Това е и една от основните функции на самата практика – да хармонизира и балансира. Първо се начертава диаграма, която е символ на вътрешния свят и подредба на човека. После диаграмата се запълва с цветен пясък и чакпур. Чакпур се нарича металната фуния, с която тибетските монаси полагат цветния пясък. Накрая пясъчната мандала се унищожава, което е символ на преходността и неустойчивостта на нещата. Освен успокояване на мислите, повишаване на концентрацията и медитацията, пясъчната мандала е като огледало, което отразява различни черти и особености на човека, който я прави. В този смисъл практиката е себепознавателна. Човек още има възможността да осъзнае собствения си център, символ на цялостната личност, вътрешна сила и творчески потенциал. А с разрушването да се освободи от емоционални зависимости и привързаности. Както казва К.Г.Юнг – „мандалата е символ, а символът има силата да трансформира психичната енергия”. Пясъчната мандала, която предлагам в студиото за отпускане е освободена от религия и мистицизъм. А опит в рисуването въобще не е нужен! Предлагам също пясъчна мандала само за деца, както и за деца и родители. При децата се цели развиване и усилване на: фината моторика, активното внимание, концентрацията, креативността, творческото мислене, въображението, общуването със себе си.

Друго, с което се занимаваме в студиото за отпускане са Майндфулнес (mindfulness) практики. Майндфулнес е английският превод на будистката дума „sati” и означава особен вид осъзнаване, което прекратява страданието и благоприятства щастието на човек. Майндфулнес е осъзнатост в настоящия момент. Неангажирано наблюдение на всичко, което се проявява спонтанно тук и сега. Внимание, освободено от осъждане, оценки, анализи и коментари. Основната цел в майндфулнес е усилване на осъзнатостта в настоящия момент. Освен, че успокоява ума и повишава концентрацията, действа и себепознавателно, като разкрива несъзнателни навици и модели. С майндфулнес човек се научава как да бъде свободен. Да приема и обича себе си. Да се справя с мислите и емоциите си. Да преодолява трудностите без напрежение и борба. Да бъде автентичен, съзидателен и щастлив.

Творческият импулс на пясъчната мандала ме поведе към създаването на уникална по рода си светеща в тъмното мандала. За практиките, студиото, услугите и неговите статии, повече може да научите на:

http://www.otpuskane.com/  или контакт за пряка телефонна връзка : 0888 809 170

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close