История

Село Драгушиново отбеляза традиционния си събор

Анна Манова

20160827_121932

Тази събота /27.08/ се проведе традиционният събор в село Драгушиново. И на събор като на събор – движение, жужене от хорска глъчка и веселие. Това е повод селото да оживее, в него да дойдат гости, близки и приятели.

Курбанът традиционно се раздава в черквата „Св.Тодор”, като той е посветен на плодородието и на Св. Богородица, когато по стар стил на тази дата се чества Успение Богородично. Вкусният курбан беше приготвен от Сотир Велчев /Соте/ и осветен от отец Петър в двора на черквата.

Интересен факт, разказан от настоящия кмет на селото Георги Хаджийски, е че преди турското робство празникът на селото се е чествал в близост до параклиса „Св. Дух”. Цялата околия се е веселила там, заформяли са се софри на близката поляна. По времето обаче на турското робство, турците забраняват събора, поради събирането на много хора на едно място, което създавало у тях опасението за бъдещо въстание. Оттогава мястото на честването на празника е изместен.

Но така или иначе съборите са поводът както се казва „да се преброят” драгушинци и техните близки и приятели, да споделят трапезата и да хапнат курбан за здраве. А веселата част е след това на центъра на събора, когато са наредени различни сергии, има скара, а за доброто настроение на присъстващите се погрижи и оркестър „Благоевград”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close