Любопитно

Ралица Благоева: „Спортът е преди всичко здраве!”

ralicaМария Галчева

Нашето тяло постоянно ни дава сигнали – за всичко. То е визитната ни картичка пред света и без значение дали сме мъже или жени, искаме да изглеждаме по възможно най-добрия начин. Поддържаното тяло е знак за отношение към самите нас и към света. Разбира се, то, тялото, често е подлагано на големи издевателства, за да бъде „модно” – големи релефи, например или булимична слабост.

Неговата красота е съобразена с нашата физика и с чувството за хармония и симетрия, които са в унисон с природата.  Така или иначе – всеки прави равносметка си и избира своя начин да изглежда добре.  Сега говорим за женската страна в темата за фитнеса и дисциплината по отношение на тренировките.  Издръжливи ли са жените и наистина ли те са слабият пол?

В този брой поканихме две дами, които са се превърнали в мисионери на сентенцията „Здрав дух в друг тяло”. Те разказват за първите си стъпки в сферата на фитнеса, за хранителния режим  и за добавките към него, за това кое е трудно и кое се измива под извинението, че „нямаме време”. Дали нямаме време обаче или нямаме желание – това е въпрос на гледна точка.

Предлагаме ви и гледните точки на Ралица Благоева и Йоана Цветанова.

Кога реши, че искаш да направиш подобна промяна чисто физическа и какво ти костваше това?

Винаги съм спортувала за удоволствие и добра физическа форма.Запалих се по фитнеса още когато бях ученичка и тези зали бяха тема табу за жените.  Хармонично развитото тяло и добрата сепарация на мускулите винаги са ме впечатлявали.

Спортът е преди всичко здраве! Макар че при жените основният мотив да спортуват е външният вид. Много от тях не се замислят, че при редовни спортни занимания, човек подобрява здравословния си статус, укрепва целия си организъм, развива редица физически и нравствени качества!

Промяната е забележителна и постоянна и това е така, защото тренирам всекидневно, а спортът се превърна в моя професия.

Какво помниш от началото и колко време продължава този процес, докато усетиш видимите промени?

 

Всяко начало е трудно.Започнах да тренирам три пъти седмично преди около 10 години във фитнес зала ДЖИМБО. Спомням си, че тогава в залата идваха още две-три жени – не повече. Когато обаче имаш ясна цел и си упорит и дисциплиниран, резултатите рано или късно са налице. Моята цел беше да се подготвя за кандидатстване в НСА и да постигна някакъв релеф на мускулатурата. Никога не съм била почитател на напомпаните мускули. Харесвам атлетични тела с хармонично развити мускули и добра пропорция на формите. Относно храненето мога да кажа, че то е неизменна и задължителна част от тренировките – за да се постигне чист релеф е задължително храненето да бъде рационално и съобразено със съответния енергоразход за всеки ден.При всеки човек то е строго индивидуално – зависи от възраст, пол, години, здравословно състояние и т.н. Добре е, когато влизаме за първи път във фитнес залата и нямаме нужните познания и спортна култура, да се обърнем към специалист – не само за това как да се храним, а и за това как да тренираме – техника на изпълнение на силовите упражнения,дозиране на натоварването , програма за съответния период и т.н. Много от младите хора влизат в залата и тренират хаотично.

 

Освен тренировки, изисква ли се някакъв вид диета, гладуване, лишения или всичко опира до волята?

 

Относно хранителните добавки аз винаги съм имала предубеждения. Когато става въпрос за високо спортно майсторство, те са задължителни и днес почти няма спорт, в който да не бъдат ползвани – бързото възстановяване на спортиста е едно от условията за високи резултати в спорта. Но когато става въпрос за масовия спорт, както е при мен, те въобще не са необходими. Достатъчно е да се храним рационално и да спазваме едни простички правила за здравословен начин на живот.

 

Как трябва да се поддържа женското тяло?

 

Преди всичко с любов!  Женското тяло има един метаболизъм на 16 години,друг на 30 и трети на 40 и т.н. Генетичният фактор също е изключително важен за нашия външен вид: някои жени изглеждат перфектно през целия си живот без да полагат никакви грижи за това.Всъщност факторите са много, но когато сме склонни към напълняване, е добре да полагаме усилия това да не се случва. Съвети не мога да давам, защото всичко е строго индивидуално и субективно, но има няколко златни правила, които няма да навредят никому:

 

 

  1. ПИЙТЕ ДОСТАТЪЧНО ВОДА – ВОДАТА Е ЖИВОТ!

 

2.ЯЖТЕ ПО МАЛКО И НА ЧЕСТО : НА ДВА-ТРИ ЧАСА!

 

3.РАЗБЕРЕТЕ ВАШИЯТ ОРГАНИЗЪМ КОИ ХРАНИ РАЗГРАЖДА НАЙ-БЪРЗО И КОИ НЕ!

 

4.НИКОГА НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ СЪС СОЛТА,ЗАХАРТА И БРАШНОТО!!! (наричат ги неслучайно БЯЛАТА СМЪРТ)!

 

5.НАМЕРЕТЕ ВРЕМЕ ЗА СПОРТНИ ЗАНИМАНИЯ ПОНЕ ТРИ ПЪТИ В СЕДМИЦАТА! СПОРТЪТ РАЗТОВАРВА ПСИХИЧЕСКИ, УКРЕПВА ОРГАНИЗМА И НИ ДАВА ЕНЕРГИЯ И СИЛА!

 

6.МИСЛЕТЕ ПОЗИТИВНО И ОБИЧАЙТЕ!!! НАЛИ ЖЕНАТА Е ПО-КРАСИВА, КОГАТО Е ОБИЧАНА И ОБИЧА!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close