Седмицата

Облагородява се централна градска част. Проектът е общински

4Анна Манова

 

Преди броени дни започна облагородяването на централна градска част. Целият терен от началото на площада до Козела е разкопан, като всички плочки от участъка са извадени и натрупани на няколко депа. Идеята е да се обнови визията на центъра, през който ежедневно минават множество хора.

Проектът е финансиран изцяло от Община Самоков. През изминалия програмен период нашата община нямаше възможност да кандидатства по Оперативните програми за регионално развитие и развитие на селските региони за облагородяване и подобряване на централни градски части или паркови зони. „Ние тръгнахме, когато завърши първият програмен период 2007 – 2013 година и стартира новият 2014 – 2020 година. И бях убеден, че ще се включим и в двете програми. В крайна сметка от Министерство на регионалното развитие ни обясниха, че нещата остават в първоначалния си вид. Всичките тези 28 общини, включително и Самоков, попадащи в 4-та група, получихме уверение от Регионалното министерство, че ще направят една вътрешна програма, за да могат да ни компенсират, но няма да можем повече да кандидатстваме отново за евро финансиране. Но нашите проекти бяха вече готови. Обновяването на центъра е част от цялостния пъзел, който редим, включващ целия площад, фонтана, Чадър чешма, Голямата чешма. И сега нашата цел е да си завършим започнатото. Финансирането е изцяло с наши средства и ще струва около 268 хил. лв.”, обясни градоначалникът Георгиев.

Предвижда се поставяне на ново осветление, подмяна на подземни кабели, поставяне на напоителна система за градинките, както и подмяна на плочниците. Като ще се цели да няма контраст от направеното до този момент и предвиждащите се промени. Целта е да се поставят нови пейки, алеи, цветя и дървета. Площта около Козела също ще бъде обновена, като идеята е водната естакада да се поднови. Срокът за изпълнение е към края на лятото.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close