Любопитно

Истинската йога е да живееш живота, да се смееш и да го обичаш

didiСкъпи приятели,

на 02 май 2015 г. се навършват 5 години от откриването на Даршан йога студио – Самоков. По този повод бих искала да поздравя всички прекрасни хора, с които това йога студио ме е събирало през това  време, хората, с които продължаваме да сме заедно, както и тези, с които ми предстои да се срещнем.

Изказвам огромната си благодарност на всички мои ученици, желая им здраве, спокоен ум и сърце пълно с радост, обич и разбиране. Вие сте моето вдъхновение!

Признателна и благодарна съм  на своите учители, на школата, която е на световно ниво и която е адаптирала науката йога за съвременния човек и модерния начин на живот, която може да се практикува от всеки – млад или възрастен, в отлично или влошено здравословно състояние.

 

Пoзволете ми с няколко думи да разкажа за себе си, за това, какво е йога, какво се опитваме да правим в Даршан йога студия, към какво се стремим.

Казвам се Димитринка Богоева и открих йога преди 15 г.

Сертифициран йога преподавател съм, член съм на Българска йога асоциация и на Българска федерация по йога. Преподавам в две йога студия в София, преподавам на деца в Детска къща «Монтесори».

 

Завършила съм висше образование във ВСИ Пловдив, магистратура по „Бизнес администрация” в УНСС-София, курс по системата „RYE – йога за деца в образованието”, дългосрочна следдипломна квалификация „Йога инструктор” към НСА „Васил Левски”.

 

С пътуванията ми до ашрами в Гърция и до далечна Индия все по-задълбочено изучавам  науката йога. Имам посвещение в карма саняси.
Всяка година разширявам своите знания и умения чрез участия в семинари, курсове и лекции на водещи лектори от Индия, Австралия, САЩ, Европа, Нова Зеландия.
Ето само някои от темите: “Успокояване на ума чрез йогийски практики”, “Балансиране на ума, сърцето и ръцете”, „Медитацията – основа за по-добър живот”(ползата от нея и начини за практикуване), „Йога за пълноценен живот“, „Чакрите – психология, символика и практики 1 и 2“ , „Управление на ума и здравето”, “Изследване на йога в образованието”, “Практики от йога за справяне с трудностите в живота”, “Йога и емоциите” ,“Йога и хармонично общуване“, „Хармонизиране на забързания живот с помощта на йога”, “Йога за съвременния човек”, “Антар Мауна” ,  “Прана Видя 2” ,„Йога в училище – инструмент за обучение в сферата на образованието”, „Ползите от йога при децата”,“Крия йога – 1 и 2 част – напреднали“,“Нада йога“, „Световна конвенция по йога“, “Справяне с негативността с методите на йога”, “Как да взимаме правилните решения в живота чрез йога” и други.

 

Много често хората в класовете по йога питат кога ще се научат да правят стойка на глава, но  отговора  на  моя Учител е, че преди да се научим да заставаме на главата си, първо трябва да се научим да стоим добре на краката си . Всички искаме да живеем в красиви къщи, но за да построим една къща  първо трябва да копаем в земята, за да положим основите и едва след това може да започнем да строим сградата. Не изграждаме постройката и после да я поставяме на място. Разбира се има и такива – каравани, временни постройки, но те са временни. Ако искате да имате здрава, постоянна сграда,  трябва да копаем дълбоко в земята, да положим здравата и основа и оттам да започнем изграждането.

Същото се отнася и за практиката, теорията и философията на йога.

 

Ако създаваме йога структурата в живота си, без да сме навлезли дълбоко в собственото си съществуване, преживяванията ни винаги ще са повърхностни. Затова йога трябва да се разглежда като система, като практика, която развива потенциала и творческите заложби на живота ни до пълния им максимум. И ако се замислим какви са потребностите и търсенията ни в живота, ще видим, че имаме  само три възможни посоки, в които да поемем. От живота, обществото и от собственото си съществуване ние искаме физическо здраве, спокойствие на ума и социално благополучие. Това са трите основни стремления на всеки индивид в обществото, за да изживее усещането за пълнота, завършеност и удовлетворение. И тук идва въпросът: как да го постигнем или как методите и инструментите на йога ни помагат да го постигнем?

 

По целия свят се работи усилено, за да се установи как прилагането на йога може да усъвършенства личността и да подобри качеството на живота. Практикуването на йога наподобрява храненето – храната е нужна за поддържане на физическото тяло – ако в продължение на седмици не приемаме храна, какво ще се случи с тялото ни – ще се почустваме по-малко жизнени и динамични. По подобен начин щастието е необходимо за благосъстоянието на ума. Когато човек е нещастен, умът боледува. А ако е щастлив, умът е настроен оптимистично, позитивно и творчески.

 

Затова трябва да се опитваме да поддържаме щастливо състояние на ума всекидневно, а това не е лесна задача, но именно с практиките по йога това става възможно.

Най–добрата форма на йога е интегралната йога. Ако рисуваме човешко лице, трябва да нарисуваме очите и носа, и устата, и  ушите и цялото лице в правилните пропорция, за да се получи добро изображение. Моят Учител казва: „ За мен хората, които практикуват само физическа йога, работят само върху носа си – той става все по-дълъг  и все по-дълъг. Онези, които работят само върху медитативния аспект, виждам като уголемена глава, лицето се смалява, а главата расте. Като глава на марсианец. Хората, които препоръчват мистичната страна на йога за мен са с огромни очи и без лице.”Ако искаме да нарисуваме разпознаваемо лице, всички части  трябва да са пропорционални. Именно такъв е подходът на интегралната йога.

Какво е интегрална йога?

Малко упражнения за физическото тяло, малко дихателни техники за увеличаване жизнеността и издръжливостта на тялото. Малко релаксация за премахване на натрупаното през деня напрежение. Малко практики по медитация, за да  се свържем с нашия вътрешен позитивизъм и сила. И всеки елемент трябва да се практикува в правилната пропорция. Ако приготвяме зеленчукова супа, на килограм зеленчуци не слагаме килограм сол. За да е храната вкусна,  пропорциите на съставките трябва да са правилни и точни. Същият принцип важи и за йога. За да се справяме  със състоянията на дистрес в човешкото тяло, практикуването на асани е задължително. За да увеличим издръжливостта и жизнеността на тялото, практикуваме дихателни техники. Резултатът от тези дихателни техники е постигането на баланс в нервната система, между двигателните и сетивните нервни клетки, симпатиковата  и парасимпатиковата система. Регулира се и дейността на лявото и дясното мозъчно полукълбо. Постига се концентрация и еднопосочност на ума. Но много трябва  да се внимава с дихателните практики. Третият компонент е релаксацията. За съжаление сме забравили как да се отпускаме и дори как да спим!! За да спим, за да отпочиваме, ни се налага да си помагаме с външни средства. Отиваме в хотел, изпиваме бутилка и  искаме  сметката  ( думите на английски се римуват: hotel – bottle – total ). Не е ли това модерният начин за релаксиране? А онези, които не могат да релаксират по този начин, използват приспивателни и други транквиланти. По този начин сякаш губим равновесие в ума си, губим вътрешната си хармония, а колкото по малко ни се отдава релаксацията, толкова по–зависими ставаме от външни средства, които да ни помагат с почивката и съня. Четвъртият елемент са практиките за концентрация и медитация, с които изследваме собствената си личност и природа и се докосваме до силните си страни и положителната нагласа. Тези четири форми на йога съставляват практиките, които са приложими и полезни за всеки индивид в обществото.

Моят съвет е  да не практикувате йога от телевизора, от интернет или сами от книга. За съжаление, както и в други области на нашето общество, така и тук има „йога от супермаркета“. Бъдете внимателни и осъзнати. При когото и да практикувате, интересувайте се коя е школата, която стои зад преподавателя. Няма как да вземеш малко от тази йога школа, от онази малко и да има добър резултат. Има световно известни школи и за всяка от тях целта е една, но има различни нюанси в методите и практиките и не бива да ги смесваме.

Има и много направления в йога, които ни помагат да намерим равновесие в живота. Например  целта на Хата йога   е постигане на баланс във  физическото тяло- здравето  е свободно от стрес състояние на тялото, а болестта е състоянието под  дистрес. И когато страдаме  било от високо кръвно налягане или от безсъние, или когато сме развили различни физически проблеми- дихателни, сърдечни, ендокринни, тогава хата йога се превръща в много ефективно средство за елиминиране и  контрол на тези състояния, дължащи  се на дистрес.  По подобен начин друг аспект в йога, познат като Раджа йога  се занимава с управлението  на дисбалансите  на ума.  И никой не ни е учил, нито у дома, нито  в училище как да се освобождаваме от стреса в ума. Никога не са ни обучавали как да управляваме различните аспекти на мислене и поведение.  Бхакти йога, това е йога на управлението на емоциите, която ни помага за баланс в живота. Четвъртият аспект, който е най-малко познат, но е много важен е Карма йога –  да се свържем със собствения си творчески потенциал, за да обогатим интерактивния аспект на живота си, така, че действията ни да доведат  до здраве, спокойствие и благополучие. И както тези видове йога  съществуват още много други, които имат точно определена цел. Затова всеки човек, който се занимава с йога, трябва да практикува интегрална йога.

 

Интегралната йога ни помага да хармонизираме своето тялото, умът и емоции, да се свържем не с въображаеми, абстрактни идеи, а да осъзнаем настоящето и какъв опит  или какво усилие да приложим, за да го подобрим.

 

Всеки един човек иска да преодолее страданието и да намери своето щастие. Ако искаме повече от йога, посланието от „Световната конвенция по йога“ , на която присъствах 2013 г в Индия е :Да бъдем честни, да бъдем  сериозни, да бъдем отдадени в практикуването на йога“. И всичко това ни учи да живеем живота си, да се смеем и да го обичаме.

Всъщност това е истинската йога – да живееш живота, да се смееш и да го обичаш.

 

Ние не практикуваме йога, за да се представим като добри хора, светци или духовни човеци. Практикуваме йога за да подобрим качеството на своя живот.

 

 И ако това се случи, нашите взаимоотношения се подобряват. Децата ни ще вземат пример от нас и  ще бъдат  по–добре възпитани. Те учат академични неща в училище, това развива интелекта им, но личността, характера и начина на мислене се възприемат от семейната среда.

И в най-тъмната пещера, където тъмнина е царувала под земята в продължение на хиляди години, тя може да бъде премахната в миг със запалването на една лампа. Йога ни дава възможността да запалим тази лампа в живота си и да прогоним тъмнината. А след като ни облее светлина, спящите области на ума ни започват да функционират по-ефикасно и все по-ефективно. И ние се свързваме с човечността. С йога имаме възможността да изживеем човешкото в себе си. Затова – дайте шанс на йога в живота си. Дайте шанс на еволюцията в живота си. Дайте шанс на мира в живота си и на творческото начало. И нека да направим света едно по-сияйно място, като запалим своя вътрешен пламък!

 

А ето и мнението на най-малкия и на най–възрастния  ми ученик от Самоков:

 

„Йога ме кара да се чувствам добре. Когато я практикувам, се радвам на моя детски свят.“ Мони 11 г.

 

„За мен йога е всичко. Един прекрасен и вълшебен свят, в който аз откривам хармония, баланс и лекота. Опознавам себе си и другите, успокоявам ума си и укрепвам здравето си. Чрез йога аз се срещам с истинските ценности в живота. Постигам емоционална и психическа стабилност, единство между ум, сърце и тяло. Гордея се, че съм сред такива прекрасни хора с дух на благородство и човечност.“ Спасия  71 г.

 

 

Хари ОМ Тат Сат

Диди

тел.: 0887 61 85 65

bgyoga.com

 

* В статията са използвани материали от книгата „Думите“ на Свами Ниранджананда Сарасвати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close