Злободневно

В плен на големите думи

Всички знаем, че предстоят избори съвсем скоро. И както показва старата практика, по села и паланки, по махали и квартали ще плъзнат едни хора, които ще почнат да плюят по себеподобните си и да ги набеждават за крадци, некадърници и лицемери, докато чертаят пред измършавелия народ картина на светлото бъдеще.
Никой не казва нищо обаче за това, че и през ноември месец детските никакви ги нямаше по банкоматите на уречените дати. Как ще обясним на децата си, че и ти не знаеш защо, но ги  няма тези парички. Поне срамът не беше чак толкова голям, отдъхнаха си спокойно майките, когато парите все пак дошли. Една кратка справка по форумите показа, че не само в Самоков се бави плащането на детските надбавки. Прословутите 35 лева не са достигнали до голяма част от българите- Бургас, Несебър, Кюстендил, Костенец, Чирпан, Сандански.
Но това не пречи политическите формации да организират всякакви срещи с бъдещия си електорат.  Самоков не стои далеч от това. Полека-лека започва да се съживява опитът ни само от преди една година, когато преживяхме местния вот. Сега нещата не стоят така- залозите са много по-големи, очакванията също.
Преди два месеца Меглена Кунева от „България на гражданите” проведе среща в Сарафската къща, където представи основните си възгледи и опорния си екип. Т.е. хората, на които ще разчита в предстоящата изборна битка тук  в  Самоков. Изненадващо това са млади хора, абсолютно непознати на фона на „старите кучета”, които сме свикнали години наред да виждаме.  Млади не означава непременно неспособни, макар че младостта винаги е била синоним на липса на опит и наивност. Разбира се, в последвали срещи с медиите, се показва една задължителна необходимост- да стане ясна до болка самоковската действителност. За да може да имаш някаква позиция, трябва да познаваш статуквото.
Пресен пример имахме скоро, когато града ни посетиха депутатите от Коалиция за България Кирил Добрев, Драгомир Стойнев и Ангел Найденов.  Безспорно добре познати лица. Те по един или друг начин са били чести герои в ситуация с избори, като се има предвид силната позиция на БСП в Самоков.
Тепърва ще се отварят приемни дни, ще се обявяват срещи с целия спектър на политическата дъга. И ще попадаме в плена на големите думи, на големите илюзии. Макар че животът на обикновения човек няма как да стане по- лек. Добре го е измислил нашият народ, като е казал, че българинът е като брашнен чувал- откъдето и да го потупаш, оттам ще изпадне трошичка.
Търпение не му е останало на него от лъжи и от напразни надежди, когато други се задавят от милиони, спечелени не с труд, а с договорки.  Затова я има апатията, а идеалистите стават все по- малко и по-малко, като защитени редки видове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close