Седмицата

Ставаме шофьори срещу 800 лева

В   най – неизгодна позиция сред поредния скок в цените на горивата се оказаха транспортните фирми, таксиметровите превозвачи, като завишението рефлектира значително и върху автоинструкторите. Ще поскъпнат ли шофьорските курсове? Отговорът на този въпрос интересува живо всички бъдещи водачи. Все още не може да се каже със сигурност дали това ще се случи. По думите на Йонко Иванов – председател на Съюза по авто – мото подготовка между 650 и 800 лв. е разумната цена за шофьорски курс. Тя е в пряка зависимост от начина на обучение. Добрата подготовка на курсистите е от изключително значение с оглед безопасното придвижване по пътищата. Поне на този етап личи желанието от страна на управляващите да преустановят порочната практика, свързана с купуването на шофьорски книжки. Все още обаче не е напълно пресечена дейността на фирмите, работещи извън общоприетите правила.


 Към днешна има много предизвикателства, пред които са изправени курсистите и автоинструкторите. На първо място е обновяването на знанията  – не може шофьорът да вземе книжка веднъж и до края на живота си да няма друго обучение. Например над 65 години със сигурност е необходим нов курс заради спецификата на възрастта, тъй като се променя бързината на реакциите. Общо взето тенденцията в Европа е да се отива към намаляване на възрастовата граница за започване на шофьорски курс. Един от сериозните проблеми е липсата на  модерни полигони, които да имитират преминаване на настилки през различни сезони – от суха на влажна настилка, от влажна на мокра, от мокра на заледена. Така шофьорът, който е взел книжка през лятото може да придобие уменията и навиците да шофира добре и зимно време, да се научи да владее автомобила при различни настилки. Не може да сте карали курсове при 40 –градусова жега и да управлява добре при – 5 градуса. Поведението на автомобила е коренно различно. В разговор с Димитър Иванчев – един от водещите инструктори в Самоков се опитахме да разберем актуалните подробности по темата. Първият ни въпрос към него е за конкуренцията, която срещат в лицето на фирмите от Дупница.
 Г-н Иванчев, продължавате ли борбата за шофьори с фирмите от Дупница?            
Има 3 фирми от Дупница като едната от тях няма документи. Подлъгват хората с разни цифри, като не им казват цялата сума. После дай пари за това, за онова и таксата набъбва. В момента цената на  курса варира между 600 и 650 лв. като тенденцията е да стигне 850 – 900 лв. Причината за покачването е новата цена на горивата. Отделно всяка фирма би трябвало да бъде оборудвана с таблети. В бъдеще ще има възможност курсистите да избират между таблет и хартиен носител за провеждане на изпитите. Камерите си остават в сила, скенерите за проверка на листовките – също.
В момента кандидатите за шофьори от Самоков са принудени да пътуват до по – големи населени места, в които се провеждат курсове за водачи на МПС. Ще отпадне ли в бъдеще това изискване?
Изпитите за практика, категория „В” и „С” спокойно могат да се провеждат в Самоков. Това е и едно от нашите изисквания, които сме предявили към председателя на инструкторите Йонко Иванов. Той трябва да ги внесе в Комисията по безопасност на движението. Аз самият имам право да провеждам обучението по теория  на място, в кабинета, с който разполагам. Помещението е оборудвано с камери и отговаря на всички условия. Едно пътуване до София несъмнено увеличава разходите. Нашият град отговаря на условията за провеждане на изпити, тъй като е с население над 20 хиляди жители. Ако курсистът е от Самоков и си живее в Самоков,  няма да предпочете Дупница.

Какви са предимствата на това бъдещите шофьори да карат в населено място с повече движение?
Тестът в един по – голям град е много по – добър. Сега на един курсист му губя целия ден с ходене до София. Излиза като вид дискриминация. От моя гледна точка изпитът в Самоков ще бъде по – труден. Хората в София – водачи и пешеходци са много по – дисциплинирани. Ние караме в един район с широки булеварди „Хаджи Димитър” и няма проблеми. Радващото е, че макар и бавно нещата по отношение на дисциплината се подобряват. Камерите също изиграват своята роля. Човекът вече не е фактор.  
Колко основателни са високите изисквания към младите шофьори?
Препоръчително е поне първата година да карат с придружител. В никакъв случай не може да се каже, че човек който е изкарал изпита е станал добър шофьор. Желателно е начинаещите водачи на МПС да карат със скорост, поне 10 км., по-ниска от определената за дадено населено място.
Има ли в настоящия момент интерес към шофьорските курсове?
Интересът към курсовете не спира. Хората се връщат от чужбина, за да карат шофьорските курсове, тъй като им излиза по – евтино. Ние не можем да спрем напредъка на живота. Една кола не стига за едно семейство. Ако нямаш книжка, все едно не можеш да четеш. Моето мнение е, че обучението по безопасност на движението трябва да започва още от училище и младите хора да бъдат подготвени. Особено в периода 10- 11 клас знанията ще бъдат много полезни. Най – удачният момент за започване на шофьорски курс е 11 клас. После се получава прекъсване, след което момичетата и момчетата трудно се решават на подобна стъпка. Всеки човек трябва сам за себе си да прецени подходящия момент.
Виждаме все повече автомобили пред училищата. До колко удачно е тяхното използване като средство за придвижване?
Да ходиш с автомобил на училище не е рентабилно и икономически изгодно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close