Местен бизнес

С любов и грижа за пчелите

  В последните години се наблюдават сериозни проблеми в пчеларството в цяла Европа. Опустелите кошери и въобще липсата на такива накараха все повече пчелари да се замислят върху фразата на Айнщайн: “Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот”. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, следователно няма да има и хора.
 Може би и малко преувеличено, това твърдение не е далеч от истината. Пред какви трудности е изправен отрасълът и какви са перспективите за развитие на пчеларството? Разговаряме с Людмил Канчелов.„Тъпчем на едно място, премятаме едни и същи думи, което води до застой”. Този негов коментар отразява случващото се в момента. Или по-точно това, че нищо не се случва. Необходимо е да се вземат спешни мерки, за да се спаси и малкото останало. На целия този фон, положението в Самоков не изглежда толкова отчайващо. Над 100 човека от града и околните села се занимават с пчеларство. Припомня си, как той самият се е решил на подобна стъпка. ”Преди 9 години докарах няколко кошера от Лом. Дядо Тошо беше мой учител. И до днес си спомням неговите първи думи, които ми даде като съвет: „Помни, моето момче, че пчеларите са най-непочтените хора”. С времето, това се потвърди.
 Людмил разказва, че има местно сдружение на пчеларите, което е силно раздробено и в последните три години няма почти никаква дейност. В момента се наблюдава известно раздвижване. Съвсем наскоро самоковските пчелари са били на посещение в пчелина на Симеон Тодоров, който се намира в Равно поле. Сред колегите си той е познат като много интелигентен човек, работохолик. На такива хора би трябвало да се крепи отглеждането на пчели, производството на мед и пчелни продукти. На практика не се получава точно така и облагите са за стопани, които меко казано не ги заслужават. Това е само един от проблемите. Измирането на пчелите е също едно от сериозните предизвикателства, с което фермерите трябва да се справят. В някои райони на страната, като Ловешка област например, се наблюдава масово разпространение на явлението. Какво е решението?-четете в следващия брой.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close