Интервю

Иванка Вукова пред “Самоков 365”

Коя е тя?

Иванка Вукова завършва средното си образование в Немската гимназия в София, с немски и английски език и основен профил преводач – кореспондент.

Висшето си образование завършва в УНСС, със специалност Логистика.

Работи като екскурзовод в „Балкантурист“- Боровец. Работи в търговския отдел на „Самоковска текстилна компания”, като изготвя оферти, договори и поръчки и отговаря за връзките с външните клиенти.

Работи в отдел „Маркетинг“ на „Самел 90”, където е заета в сферата  на търговията и връзките с клиенти.В момента е мениджър в Туристическия център. Определя новата си длъжност като предизвикателство.

Работили сте в други сфери. Как ще определите настоящата си дейност в областта на туристическите услуги?

Тук нещата са различни, защото сферата на дейност е различна, но е много интересно за мен. В някои области мога да използвам натрупания си опит до момента, по някои въпроси се консултирам с хора, които са се занимавали в тази сфера и имат изграден професионален опит. В същото време и сама се обучавам, за да мога да отговарям на поставените изисквания за съответната работа.

Казвате че се допитвате, когато имате нужда до професионалисти. Кой ви оказва най-голяма помощ в тази сфера?

Прекият ми ръководител е Любослава Ярловска, която е с дългогодишен опит в сферата на туризма, а в момента е управител на общинското предприятие „Маркетинг, туризъм и туристически дейности“, към което функционира и Туристическият център.

Как дойде предложението за работа? И защо откриването на Туристическия информационен център предхождаше официалния старт на хотел „Арена Самоков”?

Отварянето му предхождаше старта на хотел „Арена”, защото Туристическият център беше открит по проекта за Трансгранично сътрудничество между нашата община, община Ковачевци и община Димитровград, Сърбия. А този проект беше стартиран вече и беше насочен в посока откриването на този център. Официалният старт на хотела беше следващ етап. Иначе предложението ми за работа дойде след един разговор с кметовете на общината, в който се изтъкна нуждата от подобен център като връзка между хотелите и ресторантите на територията на общината, един вид ние да сме свързващото звено.

Разкажете каква дейност се извършили до този момент?

В момента центърът работи вече събота и неделя. Има още един колега, с които се сменяме- това беше и основната ни цел да удовлетворяваме потребностите на желаещите, пък и потокът на туристи е по-силен през почивните дни. Сега ще има още един човек към нас по програма от Общината за период от 6 месеца. Основната дейност на нашия център е да сме на разположение на всички гости на града и във всеки един момент да можем да дадем информация, която ги интересува, както и да ги запознаем с културно-историческите ни паметници. Също така ако искат някъде да хапнат или пренощуват ние да ги насочим и да им предложим различни варианти спрямо техните предпочитания.

На базата на какво ги насочвате и към кого? Самите хотелиери и ресторантьори ли си оставят координатите при вас?

Първото нещо, което ние правим в момента,  с помощта на колегите от Общината, да си набавим списъци със всички хотели и ресторанти, които се намират на територията на нашата община. Определено търсенето определя и предлагането. По принцип туристите идват при нас и си задават така да се каже своите параметри.

Къщите за гости включени ли са?

Да, всички обекти, които са категоризирани на територията на Общината присъстват при нас.

Какво предстои пред Туристическия информационен център?

Това, което предстои е направата на един информационен портал, където цялата тази информация да бъде качена в интернет и да присъстват всички обекти, без изключения. Като и да има контакти, за да може всеки желаещ да се свърже с необходимия за него обект. В този сайт ще има информация и за автобусите до Самоков, за конните бази например, като цяло всяко едно нещо, което може привлече туриста, да го заинтригува и да го кара да се чувства добре на територията на нашата община. Освен това в момента изготвяме календар на събитията в града – културни мероприятия, спортни прояви и др., като всеки един собственик на съответен обект може при нас да допълва събитията. Целта ни е този информационен портал да бъде много активен. Да има информация за състоянието на пистите, за организирани фестивали в Общината. Това може да доведе нови туристи и съответно приходи за града. Предстои ни да участваме в две туристически изложения, на които рекламираме общината с всички туристически обекти в нея. Първото изложение ще се проведе от 14-16 февруари в “Интерекспо център” в София, където сме подготвили щанд, които е изработен по проект на външна дизайнерска фирма. Предполагам че, че този атрактивен щанд ще привлече по-голям интерес. Другото участие е в туристическата борса в Берлин – 06-10.03.13. Може би е хубаво да спомена относно борсата, че всички желаещи собственици на различни заведения могат да си донесат рекламни материали и по този начин да вземат участие. Подготвяме и информационна брошура за туризма в нашия град.

Колко подобни центрове има на територията на цялата страна?

Доста са, доколкото аз съм запозната. Броят им е над 70, като голяма част от тях вече са с традиция и са добре функциониращи. Надявам се и нашият да е такъв.

Как оценявате Самоков и Боровец като туристически дестинации и защо до този момент не е имало туристически център в града?

На въпроса защо не е съществувал подобен център мога да кажа, че може би до този момент усилията и интересите на нашата Община не са били насочени толкова в тази насока. Предполагам, че в момента участието в много европейски проекти и финансирането от тяхна страна дадоха тласък на туристическия поглед върху града. Нуждата от такъв център е съществувала и преди това. Боровец е една наложена марка в европейски и световен мащаб. Като цяло хората познават Боровец като курорт. Друг е въпросът дали е разпознаваем и чрез Самоков. Но аз смятам, че в нашата Община има бъдеще и ресурси за развитие не само на зимен, но и на летен туризъм, тук може да се включат еко и селски туризъм, както и конферентен такъв. На нашата територия са запазени много културно-исторически паметници, които привличат туристи. Това за нас е едно голямо богатство. Можем да развиваме и спортен туризъм, благодарение на наличните спортни съоръжения.

Каква е взаимовръзката и работата между хотел „Арена Самоков” и Туристическия информационен център?

Работим в една обща структура и си съдействаме с изготвянето на рекламни материали, брошури, но основната ни цел е да подпомагаме всички хотели на територията на нашата община, не само на хотел „Арена”.

Какви са перспективите пред града и региона в сферата на туризма според вас?

Има перспективи за развитие, и смятам че ще продължава да се работи по различни проекти. Започва работа и по още един нов проект с насока туризъм „Подкрепа за развитие на регионален маркетинг на туристическа дестинация- Самоков-Долна баня-Сапарева баня”. Предстои направата и на информационни табели и карти, които да бъдат поставени на възлови места в града и да са в помощ на туристите, които идват или преминават през нашия град. При нас те могат да намерят карти и различни информационни брошури, както и рекламни материали на различни обекти в Общината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close