Интервю

Любослав Аспарухов: “Страшно много милея за Боровец!”

От колко време сте в този бизнес?

В този бизнес съм близо от 10 години. Принципно не ски-гардеробът е наш приоритет като дейност, основно се занимаваме с търговия, дистрибуцията и продажба на една от най-големите фирми за производство на ски. Само при нас предлагаме на туристите варианта и възможността да изпробват ските преди закупуването им.

Как се насочихте?

Самият аз съм израснал тук на Боровец, страшно много милея за него. Самоковец съм. Насочих се към това поради една основна причина, че ските са моята страст и моят живот. Бил съм национален състезател, активен спортист. Освен това пак покрай ските успях да се запозная с официалните вносители за България на съответната марка, която сега предлагам на своите клиенти.

До колко да се развива бизнес в Боровец на този етап е удачно? Печелившо ли е?

Печелившо е доста силно като термин. Не може в най-стария зимен център, какъвто е Боровец, да няма такива като нашите обекти. Тук идват туристи от много и различни краища на света, които обикновено не са добре запознати с необходимата екипировка и определено им е необходима помощ. А доколко е печелившо е тема на друг разговор.

Колко скиорни има в Боровец?

Не мога да се ангажирам с точна бройка. Повечето от тях, понеже имам известни наблюдения са доста неугледни, не добре поддържани. Мисля, че на територията на Боровец те са над 100, което за такъв обем туристи и такъв капацитет като площ и леглова база, е изключително много.

Усеща ли се отлив на туристи от сезон на сезон?

Да, съществува подобна тенденция, за съжаление.

Как се намира подходящо място за скиорна?

Най-добре е да е в непосредствена близост до пистите и съораженията. За да е удобно на туристите.

Важно за всеки любител на зимните спортове е екипировката и съответно заплащането й. В тази връзка достъпни ли са цените?

При нас цените са от порядъка на 25-30 лв., за пълна екипировка, което включва ски, щеки и обувки за ден. Когато екипировката е за повече дни, съответно цената намалява. По време на различните периоди през сезона, като втората половина на март и началото на април, цените са около 20 лв.

Какви са туристите този сезон?

В момента се намираме в активен сезон и това, което аз забелязвам е ръст на руските и македонски туристи. Англичаните са доста по-малко от предходната година. Имам известна информация, че конкретно англичаните са пренасочвани към други наши курорти и това се случва съвсем съзнателно.

Каква е основната причина за този отлив на туристи?

Според мен, ако трябва да направя сравнение например с Банско,  определено там е по-голямо предлагането – писти, съоражения, леглова база и дори развлеченията са повече. Явно те разполагат с по-добри условия, естествено съвсем не без значение са и големите инвестиции. Нещата може би стават несравними между Боровец и Банско, защото Банско разполага с по-голяма леглова база.

Когато говорим за туристи и туризъм, сякаш някак изключваме българският турист. Къде в този контекст стой той?

Специално за мен българският турист е бил най-уважаван и такъв ще си остане. Това е мое лично мнение, с което не искам да ангажирам никой. На мен ми става много приятно, когато дойдат тук хора от Габрово, Видин, Русе, Варна, Бургас, които  принципно не са запознати със ските спорта, не знаят нищо за екипировките, но имат желание да се научат. Тези хора са изключително добронамерени към нас. Те се вслушват в нашите съвети. За съжаление вече средния българин не може да си позволи това удоволствие, то за него се превръща в истински лукс.

А как стоят нещата със самоковци?

Тази ми е най-болната тема. Говорихме за цени преди малко, за самоковци те никога не са важали. Преди години сме помагали на детски градини и децата са се обучавали съвсем безвъзмездно при нас, давали сме им ски и каквото е било необходимо. Помагали сме и помагаме на ски клубове. Винаги сме отворени към диалог и отстъпки за самоковци, за разговори и предложения от страна на Общината и на училищата. За мен е недопустимо едно самоковско дете да има желание, пък да не може да кара ски поради финансови причини. И по този начин да се лиши от това удоволствие. Но за съжаление не всичко в курорта зависи от нас, даже много малко зависи от нас.

Как оценявате Боровец през годините? Какво се е променило? Какво е останало в застой?

Има доста промени като започнем от цените, минем през писти и съоражения, като последните се промениха в положителен аспект. Аз съм много доволен, че се направи „Ястребец експрес”. Това е уникално съоражение, четириседалков лифт, с голям капацитет. През 90-те години скиорите знаеха, че там се намираше една т.нар. “Котва”, стар влек, която беше истинско изпитание за средния клас скиори, да не говорим за начинаещите. Същото се отнася за лифта на Ситняково, добро съоражение. Доста сериозно се разшири инсталацията за изкуствен сняг, набавиха се нови машини. Технологично положението се е развило добре. Преди време, пак ще спомена периода около 1990 – 1998 година, имаше между заводски състезания. Целият град се изнасяше на Боровец, беше един истински празник. Днес нещата много са се променили. Малък брой самоковци намират работа в курорта, което за мен не е нормално. Трябва да се направи нещо по въпроса. Не може хора от Добрич и Варна, например, да идват тук и да стопанисват различни обекти. Много от туристическите компании изтеглиха своите представителства от тук… Това за съжаление ще нареди Боровец на по-задно място като предпочитана дестинация.

 Какъв беше миналият сезон спрямо настоящия?

Миналият сезон беше по-силен определено по няколко причини. Основно значение оказа и времето и многото снегове. Друга важна подробност беше затварянето на лифта на Витоша, което доведе целия поток туристи от София към нас. Освен това имаше неделна лифт карта на стойност от 33 лв., която сега е премахната. За мен това е извиване на ръцете и в огромен минус за нас, не може когато е най-големият поток на хора-през събота и неделя -да няма никакви отстъпки. По този начин ощетяваме българските туристи и в частност самоковци. Това е и основна причина за настъпилия отлив.

И за финал – успяваш ли да намериш време да караш ски?

Не ми остава много време, но това е моя голяма страст и когато мога винаги карам.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close