Обща категория

Ефект „лавина” повлече стремглаво цените

Очаквано или не съвсем цените на горивата отново са в центъра на общественото внимание. Пазарните анализатори отчитат почти всекидневно поскъпване на бензина и дизела, макар и в минимални граници. В началото на тази седмица най – масовият бензин се продаваше за 2.70 лв., а А 98 Н за 2.85 лв. за литър, което е най –високото ниво от лятото на 2008 г. насам. Вероятността в началото на есента да бъде премината психологическата граница от 3 лева за литър изглежда все по – реална.
Основната причина за повишението е поскъпването на долара и петрола на световните пазари. Сортът „Брент” вече се продава по 123 долара за барел. Други неблагоприятни фактори, допринасящи за ценовия шок са съмненията за монопол и картелни споразумения, които обаче трудно могат да бъдат доказани. Прогнозите на специалистите за спад не са оптимистични, тъй като поевтиняването ще зависи от бързото решаване на кризата в Иран. Предвижданията изглеждат още по – тревожни на фона на поредното поскъпване на тока, което стана факт от 1- ви юли. Цената у нас, на която големите предприятия купуват ел. енергия, е около 100 лв. за мегаватчас, което я прави една от скъпите в Европа за този сектор. По изчисления на синдикатите след поредното увеличение на електроенергията средно с 13.5 % домакинствата ще плащат поне 10 лв. повече на месец при потребление 250 киловатчаса. България е единствената страна в Европа, в която има монополен електро – и газов пренос, а самата енергетика консумира 13% от енергията.


Очаква се поредното поскъпване на горивата да се отрази на цените на превозите, а след това и на всички стоки. Повечето таксиметрови фирми също готвят скок на услугите, които предлагат. От „Автостарт” АД засега се въздържат от промяна в стойността на пътуванията, но не е изключено на по – следващ етап и това да стане. Обяснението е просто и донякъде логично – за обикновените потребители и сегашните цени на билетите се оказват доста непосилни. В резултат на това  хората се стремят да ограничат пътуванията си до минимум и предприемат такива само в краен случай.  Очакванията са галопиращите цени на горивата да доведат до светкавично поскъпване на най – евтините храни. Хляб, мляко, плодове и зеленчуци ще са първите, които ще реагират на поредния ценови трус. Ефектът вече се усеща от обикновените потребители. Действията на управляващите, с които се опитват да узаптят ситуацията на пазара, се оказват доста необмислени. В тази графа попадат намеренията да бъдат замразени цените на някои от най – масово употребяваните хранителни  продукти за период от три месеца. Страната ни се оказва пазарен рай за чужденците с добро финансово положение. Не така обаче стоят неща по отношение на местното население. На фона на повишените цени и инфлацията доходите на българите остават непроменени. Скоро идва есента, която обещава нова вълна от обществено недоволство. Първи заявка за това дадоха полицаите и военните. Учителите също предявиха претенции за по – високи заплати.
Ще загуби ли България славата си като страна на работещите бедни? Съвсем скоро предстои да разберем отговора на този въпрос. Още мнения по актуалната тема, свързана с цените и стандарта на живот, може да прочетете на страница 4-та.   

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close