Култура

Ден на международната книга – 2 април

Знаете ли, че детските книги също празнуват? Техният празник е на 2-ри април! Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят. Над 50 години този празник вдъхва у децата любов към четенето и обръща вниманието на обществеността върху важността на детската книга и литературата за деца.

2 април се отбелязва като празник на детската книгаот 1967 г. по инициативата и решението на Международния съвет за детската книга (International Board on Books for Young People, IBBY).

Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс КристианАндерсен(1805 – 1875 г.), който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена.

„Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот”, казва Андерсен.

Министерство на образованието, науката и младежта инициира информационна кампания за отбелязването на 2 април в училищата в цялата страна с препоръка празникът да започне с четене на приказка, с гостуване на писател или изчитане на тазгодишнто послание на мексиканския писател Франсиско Инохоса до децата от целия свят.

Всяка годинаразлична страна е домакин на отбелязването на Международния ден на детската книга. Тази година страна домакин на празника е Мексико, а посланието е„Имало едно време…”

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close