Интервю

Светослав Грънчаров: На постоянните клиенти правим отстъпки. Туристът трябва да се чувства специален

 

 В курорта Боровец има място за всеки, който има желание да развива своя бизнес и да привлича повече и повече туристи. Наред с големите и утвърдени марки и хотели се нареждат и тези от бутиков тип. Малки и кокетни места, където близостта до природата е толкова осезаема, че и да не си скиор няма как да не ти се прииска да грабнеш ските и да се спускаш по заснежените писти. Или просто да се наслаждаваш на необятната природа и на нейното величие.
  Такъв хотел е „Ледени ангели”. Той е сравнително нов, но вече се е наложил като предпочитана дестинация за отдих. Намиращ се в непосредствена близост до четириседалковия лифт и влековете в курорта, точно срещу пистата и страхотната панорама, която се открива… прекрасна еуфория за сетивата за всеки един ценител. Управител на „Ледени ангели” е Светослав Грънчаров, той работи там вече четири сезона. От близо 15 години е в сферата на туризма и както той сам казва, преминал е през всички стъпала до настоящата си длъжност. Което, разбира се, оказва огромно влияние върху виждането му като ръководител – знае слабостите на всяка една позиция. Подчертава също, че „Ледени ангели” е тип семеен хотел, което променя по някакъв начин отношението към туристите, скъсява дистанцията. „Клиентът да се чувства все едно, че си е у дома – към това се стремим”, споделя Светослав Грънчаров.
  Да се наложиш като име всъщност изисква време и доста труд. Една от основните брънки в системата е Мария Димова, която успява да разработи хотела. В тази насока работи и Светослав Грънчаров. На динамичното му ежедневие ставаме свидетели в процеса на разговора…
  За предизвикателствата в работата, за измененията на курорта и туризма като цяло, за туристите, си говорим с един от най-младите управители в курорта.

 Мениджър? Какво влагате в тази професия?
  Влагам сили и енергия. Преди старта на сезона, който при нас започва около 20 декември, има доста организационни неща, които започват поне месец преди това.  Гледам за изправността на парно, хладилници, агрегат, на цялата техника, сключват се договори с фирми. Има доста предстартова работа.
 Какво трябва да знае един мениджър, започвайки тази работа? Как става подборът на персонал?
  В момента на пазара на труда има много свободни електрони. Но ние се стремим да изградим през годините единен персонал, да няма постоянна смяна. Взимаме си хора от предишните сезони, от които сме доволни. Текучеството на персонал не говори добре, за която и да е фирма. Започвайки подобен тип дейност, всеки един управител трябва да бъде находчив, да предвижда с няколко стъпки напред какво може да се случи в бизнеса. Аз имам една прогноза, която мога спокойно да споделя с вас, че след някоя и друга година чуждестранните туристи ще идват тук не чрез туроператорски фирми, а индивидуално. И не както е било до сега за 7 дни, а само за уикендите. Това са мои лични наблюдения. Зимният сезон е кратък. А лятото е слабо. Ние се опитваме да работим целогодишно.
 Каква е причината за тази прогноза?
  Основната причина е финансовата, полетите през събота и неделя са  по-евтини. Аз имам доста хора, които си идват на свободни начала за 10 или 7 дни, но преобладава тенденция да идват само за петък, събота и неделя. Толкова могат да отделят.
 По друг начин ли гледате на тази професия, когато сте минали по различните стъпала в нея?
  Да, самият ти мироглед вече е съвсем друг. Вече знам кой и как може да излъже.
 Моментът с персонала е много важен. Каква е преобладаващата част от него – самоковци или не?
  По-голямата част са от града. Имаме и от други градове. Но значителната част са самоковци. Даваме възможност, който има желание, може да се преквалифицира. Аз самият също се интересувам и ходя на различни курсове. Човек се учи непрекъснато, важно е желанието. Говори се, че самоковци са мързеливи, но не е така. Работят хората. Тези, които идват от други места, независимо от кой град са, идват за кратко, не проявяват отношение, стават и си заминават.
 Ако трябва да направим съпоставка Боровец – Банско, какво е Вашето мнение?
  Мога да дам един пример, налагало ми се е да звъня в офиса на Balkan Holidays в Лондон и докато чакам да ме свържат, отдолу като фон върви реклама на Банско, може да си направите изводите…
 Какво е разпределението на туристите процентно при вас – чужденци спрямо българи?
 Преобладаващи при нас са българските туристи, както и богати руски. Имаме и англичани, но те са значително по-малък брой.
 Какво правите, за да ги привлечете да ви посетят отново?
  Стараем се да направим престоя им приятен. Правим отстъпки на наши постоянни клиенти.  Например зам.-министърът на земеделието в Русия, Господарев, е наш редовен клиент. И на него се правят отстъпки, не че няма пари, а като реверанс. Това е много важно. Имаме семейства англичани, които идват на свободен принцип и всичко им се организира от нас – трансфер, ски училища. Самият клиент трябва да получи внимание. Постоянните ни клиенти използват 20% от услугите на ресторанта. Нас и локацията ни продава. Кой хотел в Банско, например, може да се похвали с такова местоположение?
Ако трябва да сравнявате двата сезона – изминалия и настоящия, как ще ги определите?
Определено този сезон за мен е по-добър от миналия, говоря конкретно в нашия хотел. А за Боровец, то се вижда –  малък брой туристи. В „Ледени ангели” аз съм вече четири години и мога спокойно да кажа, че при нас туристите се увеличават и си имаме работа. Хотелът е на 6-7 години и в момента изживява своя пик. Един обект се налага до 10-та година. Но за това нещо помагат и самите собственици на хотела, които непрекъснато инвестират в него като го обновяват непрекъснато. Това е от голямо значение. Като се инвестира и се поддържа едно място, няма как хората, които го посещават, да не го оценят.
 Слаба ли е рекламата на Боровец, спрямо Банско и Пампорово?
  Почти няма реклама за Боровец, особено откакто в Пампорово има Европейски първенства. От догодина „Бороспорт” е поел инициатива да има и тук Европейско. Трябва да има развитие не само на зимния, но и на летния туризъм. Сега например забелязвам, че са много модерни сайтовете за колективно пазаруване. Имам го като идея, но не го правя за момента. Аз търся качество на клиентите. Рекламата, на която ние залагаме, са нашите клиенти – когато един е доволен, споделя с останалите. Тук може би е мястото да вмъкна, че основен проблем на Боровец е липсата на улици. Освен това, къщичките трябва да се редуцират. Ето, сами виждате, че достъпът до нас е затруднен.
 Какво мислите за взаимовръзката самоковци – Боровец, съществува ли изобщо такава?
  Боровец трябва да е за самоковци, но те трябва да гледат за курорта. А не например да си вземеш къщичка, пък да я отдаваш под наем на някои дошъл от някъде. Защото тези, новодошлите, обикновено не пазят, експлоатират определен период от време, 2-3 месеца, и после си тръгват. Те хвърлят боклука в гората. По времето на кмета Китов, идеята на тези къщички не е била такава, а да служат като препитание на самоковци. Сега е много по-различно. За самоковци днес е непосилно скъпо в курорта. А Боровец е с толкова красива природа, трябва да дойдете лятото да седнем срещу пистата и да усетите величието й, да видите колко е приятно. Но ние не си ценим това, което имаме. Това ни е голям проблем и недостатък.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close