История

На колене пред Ботев и героите

Анелия Балабанова

Втори юни е. Денят на Ботев, в който отбелязваме 141 години от неговата смърт. Жаркото слънце пече ли, пече… Отново коленичим близо до земята, родила хиляди герои, пропита с кръвта им и пазеща спомена за тях, водени от вярата, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”. Пророческите думи, завещани от Ботев преди години накараха отново самоковци да сведат глави и поднесат венци в знак на признателност пред паметника на революционера и героите, загинали в името на свободата. Сред тях има и много самоковци, бранили достойно честта на родината. В тяхна памет самоковските ученици рецитираха стихове, пренасящи паметта през годините и поколенията.

Гости на събитието бяха кметът Владимир Георгиев, народният представител Радослав Стойчев, архиерейският наместник на Самоков – отец Михаил Колев и много граждани. Както всяка година имаше програма, в която се включиха мажоретките от ДГ „Зорница”, ученици от ОУ „Св. Кирил и Методий”, възпитаници на СУ „Отец Паисий”. Всички те бяха зорко охранявани от гвардейците – „запазената марка” на ПТГ „Никола Вапцаров” под звуците на духовата музика от оркестъра при ОУ „Митр. Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева и развяващият се български трибагреник. Изявата на учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ криеше много символика. Броят им – 12 правеше негласна препратка към този на апостолите. Момичета в дрехи като самодиви изобразяваха Триединството – Баща, Син и Светият Дух, както и Бога, пред който се е кланял Ботев – вярата, надеждата и любовта. Част от момичетата и момчетата бяха облечени с черни и бели фланелки, изобразяващи от предната страна герба на България, а откъм гърба лика на Ботев. Същите са дарение от СЖОЗТС „Сили имам да се боря”.

Възпитаници на почти всички самоковски училища –ПТГ „Никола Вапцаров”, ПГ по туризъм, СУ „Отец Паисий”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ДГ Зорница”, ОУ Христо Максимов”, ОУ „Неофит Рилски” присъстваха на този открит урок по родолюбие и патриотизъм на поляната пред паметника на Ботев по пътя за Боровец. Поуките от него продължиха да отекват в съзнанието и след воя на сирената и заключителните думи на водещата Ралица Стоянова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close