Събития

Гимназисти показаха, че немският език може да се учи с удоволствие

„Самоков 365”

На 01 юни 2017г. в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“  ученици  от ПГ “Константин  Фотинов“ проведоха заключителна публична изява на своята група по интереси “Удоволствието да учим немски език“, която се осъществява по проект „Твоят час”. И е под ръководството на Ивелина Димитрова.

Гости на представянето бяха Албена Ихтиманска–директор на Общинската библиотека,    Жулияна Костова –представител на Община  Самоков  в Обществения съвет към проекта и Венета Симитчийска – директор на ПГ „Константин  Фотинов“. На финалната среща присъстваха ученици, родители и учители. По време на публичната изява възпитаниците на Профилирана  гимназия „Константин  Фотинов“  разказаха за интересните теми от извънкласната си дейност. Те споделиха, че участието в тази група  им е  дало   възможност  да преодолеят първоначалното  притеснение от изучаването на немски език.  Убедили са се, че всъщност е забавно да учат  немски.  Наред с това са успели да усвоят сложната немска граматика и да научат любопитни факти за немскоезичните страни и немскоезичната култура. Учениците споделиха как за тях важна е била дискусията с родители на тема „Изучаването на чужди езици“. И как да се учи език е предизвикателство, особено когато се отбелязва значителен напредък.

Участниците в клуба се похвалиха също  с незабравимо коледно занятие със  своите  родители, на което заедно  изработили  картички  за Коледния благотворителен базар. Заедно разучили  и пяли  популярната коледна песен  „O Tannenbaum”. На презентация, която беше специално подготвена за мероприятието, беше представена река Дунав, отново на немски език, заедно с пълна информация – пресича 10 европейски страни, преминава през 4 европейски столици – Виена, Братислава, Будапеща и Белград. Мощта и красотата на Дунав е възпята от много творци. Младите хора били  развълнувани от музикалното им превъплъщение във валса на хубавия син Дунав.  Този валс  е композиран  от Йохан Щраус –  син  и е изпълнен за първи път на 15.02.1867 г. във Виена. През тази година той  става на 150 години.  Юбилеят  тържествено е честван във Виена.

При  публичната изява бяха показани и откъси от филми, които участниците от клуб „Удоволствието да учим немски език“  са имали възможността да гледат и обсъдят- за Дрезден, за Любек и марципана, за Виена и нейната кафе култура, за очарователния  остров на цветята  Майнау.

По случай деня на детето учениците поздравиха  всички свои  гости с весело детско стихотворение на немски  и им пожелаха да запазят детето у себе си!

В края на представянето госпожа  Симитчийска, директор на ПГ “Константин Фотинов“ приветства  младите хора и им пожела нови успехи  в усвояването на немски език.

Ученическата група е сформирана по проект “Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1 и финансирана по Оперативна програма“ Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close