Общество

Лятото и заниманията за деца

letni zanimaniyaАнна Манова
Зоя Станкова

За най-малките ученици училището вече приключи и те са на вълна ваканция. За малко по-големите така чаканата почивка предстои. Родителите от своя страна предпочитат техните деца да са заети с някакви занимания през свободното им време като контрапункт на навлизащите технологии и създалата се тясна обвързаност между децата и компютрите, таблетите и смартфоните.

Алтернатива за родителите има и това са всички занимания, които са организирани от Младежки дом Самоков, Общинска библиотека  „Паисий Хилендарски”, читалище „Младост – 2003” и читалище– паметник „Отец Паисий – 1859”. Тези няколко институции се стараят да обогатят децата, предлагайки им различни видове дейности, развиващи допълнително техния потенциал и едновременно с това не забравят, че лятото е време за почивка и децата трябва преди всичко да се забавляват.

От 13.06 започнаха летните шоу-програми, организирани от Младежки дом Самоков. Тази година те са под надслов „Вълшебни мигове с игрите на децата”. Традиционно всяко лято по две съботи в месеца /13 юни, 27 юни, 11 юли, 25 юли, 8 август и 29 август – всички съботи от 14:30 часа/ отговорникът на Дома Латинка Щъркелова организира летни занимания. Програмата обикновено включва различни конкурси, игри, викторини, песни и танци. А всеки желаещ е добре дошъл, като разбира се има и много изненади и награди. „Основната цел е да се разнообрази средата на децата и да се поддържа образователното, възпитателното и занимателното ниво чрез специално подготвените викторини и състезателни игри. Стимул за таланта и уменията на тези деца са и символичните награди, подготвени от нас. Конкурсите от своя страна са за повишаване на самочувствието на децата. Всичко, което правим не само през летните месеци е с цел децата да се занимават с любимите за тях неща – игри, песни и танци, както и да съхранят контактите си и общуването извън компютъра. Интересното е, че на летните шоу-програми има сблъсък на три поколения – баба – мама – внуче”, обясни Л. Щъркелова. Освен летните шоу – програми към Младежки дом има и различни клубове по интереси – Клуб събеседник по желание, Клуб тенис на маса, Клуб „Аз мога”, който се занимава с изработване на мартеници, ленти и корони, малка група по брейк танци, група по спортни танци, Клуб „Арт палитра”, който прави ръчно изработени неща. Освен това има и Клуб по стрелба, който е с предварително обаждане и заявка. Предвижда се и създаването на още един нов клуб по спортни танци. За повече информация относно клубовете може да потърсите Латинка Щъркелова или да позвъните на 0722/ 66896 и 0889 83 54 64.

Друго място, на което можете да отведете детето си е читалище „Младост – 2003”. Там вашето дете може да танцува, пее или танцува. Обикновено заниманията на различните школи са петък, събота и неделя, като през летния период се прави график и заниманията може да са и други дни. Там се помещава школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с художествен ръководител Иван Шуманов, където ако вашето дете има подобен интерес, може да научи много за четката и платното. Тези, които предпочитат музиката и танците могат да посетят школата по танцово и певческо изкуство, където хореограф е Станислав Крушов, а музикален педагог Евтимия Несторова. Друга школа е тази на Христо Христов и неговият китарен ансамбъл „Акустика”. За онзи, които непрекъснато са с телефоните в ръце също има алтернатива, като ги използват за заснемане на клипчета, а след това да направят и мултимедийна прожекция. Това се случва в кино клуба, с ръководител Иван Шуманов. Като към читалище „Младост – 2003” ще има прием на нови скаути в началото на юли месец /за контакти – 0889 19 13 11 Л. Шуманова/. „Има желаещи за всички школи, което е радостно. Набираме деца за всички направления – художници, танцьори и певци. Като аз имам желание да направя и един курс, преди му казвахме шев и кройка, сега ще използвам по-модерното название: по моден дизайн. Това ще е нещо ново, преди време съм ръководила подобен, давахме и сертификати и имаше много желаещи. Иска ми се ако се наберат желаещи, да се събираме четвъртък и петък преди обяд, който иска може да се научи да работи на шевна машина, ще прави различни аксесоари и дрехи, няма да има възрастови ограничения”, обясни председателят на читалището Лили Шуманова. Освен това те организират и колопоход, който ще се състоi на 5 юли, а маршрутът тази година е Самоков – Сапарева баня – Овчарци.
Традиционната вече „Ваканция в библиотеката“, която е в рамките на два месеца също стартира от 15 юни и ще продължи до 15 август. В Детския отдел на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ и филиала в IV квартал, всеки ден от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:00 часа се организират занимания за читателите от шест до четиринадесет години. Малчуганите ги очакват много забавления и полезни занимания, които включват „Тайнството на библиотеката”, как да намерим сами книга във фонда на библиотеката, работа с електронни каталози, „В света на музиката ”, „Да играем и да готвим“, „Забавното лятно четене”- книгите прочети, дневника попълни и таблета грабни, „Сръчни ръце”, арт ателие за приложно творчество, забавни и развлекателни игри, танци, пъзели, викторини, „Млад турист”  – с книга сред природата, „Културни маршрути“ – запознаване с историята и природните забележителности на Самоковския край. С няколко думи едно прекрасно лято сред уюта на книгите, приказните герои и образователните занимания и игри, които библиотечните служители са подготвили!

Читалище-паметник „Отец Паисий-1859“ също подготвя своята лятна програма, която ще включва курс по приложно изкуство, който ще води Ася Георгиева. Заниманията ще бъдат през юли и август, а курсът ще включва изработване на пана и маски като възрастово ограничение няма. Всеки, който им подобни интереси може да участва  да изработи със собствените си ръце различни красиви и практични неща за себе си или за дома.   За любителите на театралното изкуство също има място в читалището. Школата по актьорско майсторство за деца с ръководител Любослава Кьосева ще разшири дейността си, като предлага творчески поглед и подход към всички малчугани, имащи желание да влизат в различни роли.
Школите по акордеон и пиано, съответно с ръководители Георги Машов и Цветанка Попова също ще продължат летните си занимания. Има идея за включване към летните занимания и създаване на Детска вокална група с ръководител Иван Янков. Засега това обаче е в сферата на пожелателното и тече набиране на желаещи.
Предвижда се в края на месец юни да бъде проведен и ден на отворените врати, за да може всички детски школи да покажат какво могат.
До месец август ще тече и подготовка на всички детски школи и състави за вземане участие в празника на града.
За допълнителна информация и въпроси на място в читалището или на телефон 0879 900 497.
Разнообразна и обогатяваща ваканция предстои за най-малките граждани в най-значимите за едно общество институции, а именно културните.
Децата имат право на избор и то от не малко подготвени за тях стойностни занимания, така че техните интереси ще ги очакват през летните дни!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close