Регионални

Гимназисти правят списание

#AПОСТРОФ’ арт и УПС е новият медиен продукт на ПГ „Константин Фотинов”

Анна Манова

Учениците от ПГ „Константин Фотинов” изненадват и този път с нови неща. Освен с издаването на вестник, гимназистите вече могат да се похвалят и със собствено списание. По този начин те стават горди продължители на делото на първия български журналист и самоковец Константин Фотинов.

Списанието, което носи атрактивното заглавие #AПОСТРОФ’ арт и УПС, е плод на творческия труд на две редакции, съставени от ученици от 10 и 11 клас.  И се реализира по проект на МОН – „Твоят час”. То е резултат от обучението в два клуба към училището – „Аз съм автор!” и „Медиен дизайн”. А основен двигател на това списанието да е факт е преподавателката по български език и литература в Гимназията – г-жа К. Христова. Първият брой беше официално представен в началото на март /2 март/ в читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Специални гости на събитието бяха Илона Славчева и Полина Димитрова от РУО София област.

„Списанието се реализира благодарение на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. В него има заложени две линии. Едната е за подпомагане на ученици, които срещат затруднения в учебния процес, а другата е за стимулиране на творчески идеи. Ние се включихме по втората линия. Списанието е резултат от работата в тази насока, начин и стимул да видят реализирани уменията, които натрупват. В съставянето му участват две редакции, затова носи и две заглавия. От работата блика толкова енергия и разностранни мнения, че не могат да се поберат в едно име. Учат се на предпечатна подготовка, пишат различни материали. Рубриките са направени относително постоянни, но да дават възможност за тематична динамика вътре в тях, достатъчно свободна рамка. Нарочно сме включили страници на немски и английски, за да има физиономичност на списанието – да си личи, че е издавано от учениците на нашата гимназия”, подчерта пред „Самоков 365” г-жа Христова, която е и ръководител на клуб „Аз съм автор”.

Гимназистите имат възможност да научат много тънкости в създаването на печатно издание от хора, които са натрупали солиден опит в полиграфията и са съответно ръководители на другия основен клуб – „Медиен дизайн” – Катерина Захариева и Ирина Герасимова.

Учениците от 11 б клас – Антония Христова, Иван Янков, Мария Венкова, Виолета Николова, Кристина Постолова, Константина Радева, Христина Джоргова, Мария Стоянова, Десислава Лозанова и Леда Ковачева представиха по интересен начин рубриките, поместени в списанието. Първи гости на страниците им бяха кметът Владимир Георгиев и оперната певица Росица Тренкова и двамата бивши възпитаници на учебното заведение. Георгиев и Тренкова се върнаха назад във времето и си припомниха милите ученически години. На мултимедия присъстващите имаха възможността да се докоснат до таланта на голямата самоковска оперна певица Росица Тренкова, както и да чуят едно интервю с Анита Гаврилова, направено от Светослав Иванов. Рубриките в списанието минават от любопитни факти, през модни тенденции, високи скорости, зодии и училищен живот. Като цяло за всеки по нещо.

В програмата взеха участие Димитър Рогачев на акордеон, на пианото се включиха Мария Тодорова и Кристина Недялкова, както и момичетата на Катрин Митева, а за финал бяха Neon Mosquito.

Предвижда се списанието да излиза веднъж месечно през март, април, май и юни. Като брой две е планиран за 8 април.

Директорът на ПГ „Константин Фотинов” Венета Симитчийска също изрази своята радост от това, че има възможност да се работи по такива програми, които дават допълнителни знания на учениците и че се получава един добър продукт. Желанието на всички съставители е дори след изтичането на проекта, списанието да продължи своя живот и да намери спонсори.

Всеки, който се интересува от новия медиен продукт и иска да разбере повече за него може да го открие в социалната мрежа: https://www.facebook.com/ApostrofART

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close