Личности

Бети Кичукова: „Пожертвах свободното си време и то с удоволствие!“

Мария Галчева

Карането на сноуборд е причислявано към така наречените агресивни спортове. Но и  момичетата карат сноуборд, при това много добре. Като напълно опровергават тезата за разделението между мъжките и женските спортове. Когато има желание, има и начин, са казали хората и не са излъгали.

Макар че както всеки спорт, тук също има големи предизвикателства, които обаче само каляват волята и правят удоволствието още по-голямо. Характерен с демонстрация на изключителна физическа подготовка, смелост и риск, сноубордът е трайно свързан с нашата гостенка тази седмица. Това е Бети Кичукова.

Нейната нежност и ефирност са в пряк „конфликт“ на пръв поглед с изброените по-горе черти, които някак си като че ли по-скоро се свързват с мъжкото начало / отново често срещан предразсъдък/. Но след това интервю, със сигурност мнението ни за мястото на  момичетата в този спорт ще се затвърди.

Те могат да бъдат също толкова големи господарки на дъските като силния пол. Така погледнато, разбиваме на пух и прах стереотипа, че момчетата са доминиращият пол в сноуборда.

Тя е сред момичетата, които се застъпват за самостоятелното движение, което да има своя отчетлив женски и професионален отпечатък.

Къде е границата между жертвите и успеха и между това да бъдеш свободен млад човек и професионалист, ще ни отговори Бети Кичукова.

Бети, кога откри страстта си към сноуборда? Как започна всичко?

Всичко започна когато бях на 12 години. Качих се на сноуборд за първи път със сестра ми, хареса ми много и реших да се запиша да тренирам в СК „Бороборд“.

Предполагам в началото това е било хоби, а после е преминало към професионалното занимание – разкажи ни за този преход.

Беше хоби за кратко, само за един сезон. След това много бързо реших да се занимавам професионално със сноуборда.

Опровергаваш ли твърдението, че има типично мъжки и типично женски спортове?

Според мен няма типично мъжки и типично женски спортове.

Ти си избрала пътя на спортиста – имаше ли нещо, което се наложи да пожертваш в името на това да бъдеш успешна?

Пожертвах единствено свободното си време и то с удоволствие, защото след тренировките и многото усилия, които положих добрите ми успехи ме възнаградиха.

Кои са основните отлики, които виждаш между себе си и своите връстници?

Всеки човек е различен, всеки има различно хоби и нещо, което прави с удоволствие. Мен сноубордът ме е научил да съм упорита, дисциплинирана, да уважавам хората, да бъда сдържана, което при повечето ми връстници липсва,  за съжаление.

Как протича ежедневието ти, когато си в активен сезон?

Само училище и много тренировки, не ми остава време за много други неща.

А каква е Бети, когато няма състезания?

Обичам да се забавлявам с приятели, обичам морето, обичам да опознавам нови места. Харесвам лятото колкото зимата. Искам графикът ми винаги да е запълнен с нещо, защото като няма какво да правя си губя времето в мързелуване и не се чувствам добре, като не правя нищо. Аз съм човек изпълнен с енергия.

Винаги ми е било интересно как един спортист успява да овладее психиката си по време на старт. Ти как успяваш?

Преди старт не съм себе си! Много се притеснявам, всичко минава сякаш на лента, супер трудно ми е да овладея предстартовата си треска. Не успявам да овладея психиката си, но колкото повече се притеснявам. толкова по-добре се представям на състезанието.

Кое е състезанието, което ще помниш винаги?

Състезанието, на което съм горда, че отидох е финалът на World rookie tour, който се състоя в Ишгъл, Австрия, преди 2 години.

Как виждаш себе си занапред? Ще продължиш ли да се занимаваш професионално с това?

Много ми е трудно да отговоря на този въпрос… В момента работя като ски и сноуборд учител в Боровец също така съм и 12 клас в училище и не ми остава много време за тренировки, но ще направя всичко възможно да продължа да се състезавам занапред.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close