ОбществоРегионални

Фестивалът „Театър без граници” приключи

Съставите на Козлодуй и Гълъбово грабнаха най-големите награди

Анна Манова

Снимка: Пламен Лобутов
Снимка:
Пламен Лобутов

Последната седмица на октомври /24.10- 29.10/ мина под знака на провелия се в Самоков театрален фестивал. Това, че няма граници за театъра доказаха всички любители, включили се в него и състезаващи се в няколко категории. 17 самодейни състави от различни кътчета на страната показаха своите театрални умения на самоковската сцена. Наградите бяха разпределени в няколко направления – голяма награда за цялостно представяне на името на Отец Паисий, специална награда за най-добър спектакъл, присъдена от Община Самоков, за най-добра мъжка и женска роля, за режисура, за сценография, за поддържаща мъжка и женска роля, за най-добър младежки спектакъл, за най-добра младежка роля и две поощрителни награди. А жури в състав – председател Добрина Гецова и членове Юрий Ангелов и Юлиян Балахуров в продължение на шест дни имаха възможността да изгледат всички постановки и да преценят кои ще бъдат сред отличените. Няколко дни преди финала на фестивала, председателят на журито Добрина Гецова обясни пред „Самоков 365”, че водещото при определянето на наградените ще бъде ентусиазмът, подплатен с можене.

Това, което направи впечатление на петото издание на „Театър без граници”, е желанието на самоковци да ходят на театър, дневните постановки се радваха на публика, а вечерните препълваха салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb3И на фестивал като на фестивал. Шестте дни се изнизаха почти неусетно, но все пак измежду творческите колективи от различите градове имаше такива, които се отличиха и дори на моменти сериозно надскачаха невидимата бариера на любителското. Награждаването се състоя от 19:00 часа в съботния ден /29.10.16г./ в салона на читалището.

Най – големите награди отидоха при съставите на  Козлодуй и Гълъбово. Голямата награда за цялостно представяне на името на Отец Паисий беше присъдена на ТК при Дом на енергетика Козлодуй и постановката „Кръвта вода не става” от Рей Куни. Като колективът на Козлодуй си тръгна с още една награда – за най-добра мъжка роля на името на Иван Близнев, изпълнена от Васко Петров /д-р. Мортимър/. Специалната награда за най-добър спектакъл на Община Самоков отиде при Общински театър Гълъбово за спектакъла „Самолетът беглец”. Те грабнаха и награда за най-добра женска роля на името на Адриана Атанасова – Дончева, тя отиде при Красимира Господинова, за ролята на Маргьорит. Наградата за режисура беше присъдена на Милослав Милославов от гр. Костинброд за „Муа у тупан”. Театралният състав на Костинброд получи и награда за поддържаща мъжка роля – Стефан Милков за ролята на Шале, както и една поощрителна награда. Втората поощрителна награда отиде при състава на Казанлък и „Ние, врабчетата”. Наградата за сценография на името на самоковеца Александър Миленков грабна Красимира Врингова при школа „Аркадия фюжън арт”, гр. София за „Крушата Рагаца”. Те получиха и награда за най-добър младежки спектакъл, както и за най-добра младежка женска роля – Алексия Антонакопулу за ролята на Милева. Съставът на Долна Оряховица си тръгна с награда за поддържаща женска роля, тя беше връчена на Йорданка Тихчева за ролята на Леня Зубритски, в постановката „Глупаци”. Награда взеха „Работилницата за мечти”, гр. Асеновград – най-добра младежка мъжка роля, тя отиде при Петър Ставрев за ролята на Георги от спектакъла „Скачай”.

Финалът на фестивала „Театър без граници” беше поставен с постановката „Омайна нощ” от Жосиан Баласко, с режисьор Васил Михайлов и изиграна от Младежка театрална студия.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close