Култура

Малчуганите от НУ „Станислав Доспевски” отбелязаха Деня на будителите в Младежкия дом

Анна Манова

20161028_110000

„Г-жо Асенова, приемете факлата, запалена от Кирил и Методий, и я пазете горяща в нашето училище”, с тези думи малките второкласници от НУ „Станислав Доспевски” се обърнаха към своята директорка по случай Деня на будителите. Трогната от хубавото послание, отправено към нея, Камелия Асенова от своя страна пожела на учениците и техните ръководителки здраве, късмет и светлина, за да озаряват нашето бъдеще.

Учениците отбелязаха 1 ноември в Младежки дом – Самоков. Като го направиха в аванс на 28 октомври от 10:30 часа. Те припомниха светлото дело на самоковските просветители  – Паисий Хилендарски, Константин Фотинов, Авксентий Велешки, Никола Карастоянов, Захари Круша, Димитър Смрикаров, Захари Хаджигюров, Христо Максимов, Станислав Доспевски. Наред с това пяха и поздравиха днешните съвременни будители – техните учители.

20161028_10364920161028_105333

 

 

На финала на празника отговорникът на Дома Латинка Щъркелова поздрави най-сърдечно просветните и културни дейци, журналисти, творци от всички сфери и поколения, будителите в най-общия смисъл на тази дума, които работят всеотдайно за продължаване на културните традиции в България. „Нашето превратно историческо битие носи в себе си много възходи и падения. Днес, по-добре от всякога, изправени пред различни национални изпитания, разбираме пророческите думи на Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина”. Честит празник!”, каза Щъркелова. След това тя покани ръководителките на 2а, 2б, 2в и 2г класове – Юлия Конкачийска, Албена Керефеина, Анка Цурева, Любослава Пириева, Снежана Зографска, Галина Николова, Антоанета Механджийска и Екатерина Ковачева, за да им поднесе цветя и подаръци по случай Деня на народните будители. За хубавия празник се беше погрижила и Катя Янакиева. За малчуганите, участници в програмата имаше подаръци, предоставени от Община Самоков, „Си комерсиал 7” и „Самел 90”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close