ОбществоРегионалниСамоков

Тържествено шествие и патриотичен концерт по повод 3 март в Самоков

Анна Манова

Тържествено шествие и патриотичен концерт по повод 3 март се състоя в Самоков. Тази година отбелязахме 141 години свобода, извоювана с кръвта и вярата за чиста и свята страна на предците ни.

За трета поредна година в Самоков честваме 3 март с празнично факелно шествие. То събира множество самоковци, които с готовност тръгнаха по улица „Цар Борис III”, прекосиха площада и продължиха към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Началото на шествието бе поставено пред входа на Девически манастир „Покров Богородичен” /Бабите/ в 18:30 часа. Подредени по павираната улица, начело на шествието стояха войводите от Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода” и знаменосците от ФТА „Самоков”. Заедно с тях бяха архиерейският наместник Михаил Колев, духовници, кметът Владимир Георгиев. След тях се бяха наредили ученици, вдигнали високо портрети на националните ни герои, революционери и патриоти. Вятърът развяваше множеството трибагреници и сливаше бялото, зеленото и червеното в безкрайното небесно синьо. Камбанен звън огласи началото.Символиката на този акт не е избрана случайно. Смята се, че когато турците са се опитали да нападнат Самоков, градът се е обвил в непрогледна мъгла, която го е запазила от нашествието. Легендата разказва, че Светата Дева е покрила града, за да го спаси, това е Покрова Богородичен. След камбанения църковен звън, шествието потегли под звуците на маршове и патриотични песни. И заедно с духовата музика факелното шествие тръгна по посока на центъра. От различни страни прииждаха още хора с желание да станат едно цяло с празника и честването.

Аплодисменти и възгласи от страна на присъстващите предизвика гърмежът на двете черешови топчета на площада, които със силните си гласове пронизаха въздуха. Те бяха съпроводени с възгласа: „За свободата на майка България!”, изречен от войводите от КЛИО „Чакър войвода”. След еуфорията самоковци се оправиха към патриотичния концерт в читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”, което тази година отбелязва своя 160- годишен юбилей.

Залата бе препълнена от желаещи да изгледат музикално – поетичния, театрален спектакъл „Памет” и да възродят патриотизма и чувството си за общност точно в този ден. Националният трикольор бе вдигнат тържествено от пременените като гвардейци възпитаници от ПТГ „Никола Вапцаров”. Прозвучаването на „Мила Родино” и „На многа я лета” изправи на крака публиката и добави допълнителна тържественост на събитието. Водещата Ралица Стоянова покани на сцената кметът Георгиев. Той припомни за значимостта на датата 3 март и за свободата, която не е получена даром, а е извоювана.

За първа година представителите на КЛИО „Чакър войвода”, освен като основна част на програмата, са и учредители на две награди. Председателят Георги Николчов обясни, че от тази годна ще се връчват отличия за дете, което е проявило патриотичен дух – съответно „Аз съм българче” и за учител с патриотични възгледи – „Пазител на българщината”. Първият носител на наградата учител е директорът на ПТГ „Никола Вапцаров” Георги Велев, а за дете получи малката Андреа Домишлярова. Андреа се качи на сцената в българска народна носия и получи грамотата си, Велев не успя да си вземе наградата лично.

сн. Пламен Лобутов
сн.,Пламен Лобутов

 

 

 

 

Празничната програма продължи с патриотичният спектакъл „Памет”, подготвен от студенти от НАТФИЗ и Нов български университет.  Режисьор е Владимир Мастиков. Талантливите младежи представиха един наистина трогателен музикално –поетичен спектакъл по текстове на Иван Вазов, Христо Ботев, Пейо Яворов, Дамян Дамянов и др. Те успяха да пресъздадат по един невероятен начин емоцията на казаното, да съпреживеят момента, но да поканят и публиката да стане част от случващото се на сцената. Стихове и песни се редуваха в синхрон, а аудиторията реагираше на ключовите моменти. Младежите впечатлиха с таланта си и заслужиха аплодисментите на публиката.

Финал на програмата постави водещата Ралица Стоянова, която припомни, че България започва с всеки един от нас.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close