Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Програма за съхранение на българския дух се проведе в Дневния център за възрастни хора в Четвърти квартал

Анна Манова

Празнична програма за съхранение на българския дух се проведе в Дневния център за възрастни хора в Четвърти квартал на 3 март.

Пространството се оказа тясно за всички желаещи да отбележат националния празник на България. Тържеството бе открито с няколко встъпителни думи от страна на председателя на Клуба Зорница Матина. С приповдигнато чувство на гордост тя поздрави всички присъстващи и припомни фрагменти от славното ни минало, благодарение на което ние днес живеем в свободна страна. Матина подчерта, че е важно да помним подвига на нашите революционери и силата на българския несломим дух.

Началото на програмата бе поставено с изпълнения на учениците от 1, 4 и 6 клас от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, подготвени от преподавателките Костова и Николова. Децата, закичени с трибагреници на реверите си, изнесоха богата патриотична програма, с която акцентираха върху това как се стига към пътя на Освобождението и кой върви по него. Много вълнуващо прозвучаха стиховете на патриарха на българската литература Иван Вазов, произнесени от малките ученици. Всяко стихче и песен бяха придружени с бурни аплодисменти, а очите на децата светеха от радост, че някой е оценил старанието и знанието ни. В знак на благодарност учениците поднесоха на всички присъстващи по една мартеничка, закичена на нарисувано кокиче. От своя страна председателят и целият управителен съвет на Куба на пенсионера благодариха на възпитаниците, преподавателите и директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” за доброто партньорство и за това, че децата вече пореден път са част от събитията им.

След това с историческа беседа за значението на 3 март се включи Христо Ярловски. Той е и един от членовете на Клуба в Четвърти квартал. Ярловски постави акцент не толкова на случващото се преди и след Освобождението на национално ниво, колкото на местно. Той призова да се помни делото на опълченците и освободителите без излишно да се политизира датата 3 март. Историкът подари на Клуба последните си две издадени книги. По този начин се допълва вече наличната колекция от останалите творби на автора, също безвъзмездно подарени на Дневния център и достъпни до всеки, който проявява интерес към местната история и личности.

На финала Зорница Матина закичи присъстващите с мартеници, като им пожела да имат още много поводи да се събират и да отбелязват заедно празниците. Тя подчерта, че членовете на Клуба в Четвърти квартал са едни от най-активните и вече наброяват над 210 души. Накрая всички се почерпиха за празника и си пожелаха до нови срещи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close