Слайд категория

Спортната 2013

Спортът е неизменна част от нашия живот. С много усилия, и тренировки младите спортисти на нашия град се представиха достойно на всички състезания през 2013 година. През изминалата година част от надеждите на Самоков ни накараха да се гордеем отново с тях. Клубът по мотокрос, борба, лека атлетика и карате могат да се похвалят със своите възпитаници.

     yanko       Янко Ташев източно европейски шампион в клас МХ2 мъже и вицешампион в клас МХ2

Една изключително трудна и оспорвана година бе за най – успешния ни състезател по мотокрос – Янко Ташев, но въпреки всичко той успя да завладее златото в клас МХ2 мъже, като събра актив от 288 точки през изминалия сезон. ”Надявам се през новия сезон да участваме в републиканския и източноевропейският шампионат. Надявам се също да намерим спонсори и да участваме в европейския шампионат” – споделя Янко пред канал „Рила”. Поради контузия, Ятой не успя да се пребори за първото място в клас МХ2, той остана на втора позиция след Майкъл Иванов. Също така отборът на МСК „Ридо” стана клубен шампион за 2013 година. Златото за клуба донесоха Янко Ташев, Валентин Милушев-младши, Валентин Роглев и Васил Георгиев. „Това е едно отличие, което не беше печелено доста отдавна за нашия клуб. Засега това е само началото.” – споделя председателят на МСК „Ридо” Валентин Милушев пред канал „Рила”. Мартин Ангелов (клас 65cc) и Алекс Димитров(клас 85cc) се задоволиха с четвъртите места през изминалия сезон.

Самоков измести Боровец на Рали България 2013

За първи път нашият роден град бе домакин на 44-то издание на Рали България, измествайки Боровец като традиционен домакин. Състезанието се проведе в рамките на три дни (5 – 7 юли), като два от етапите бяха на територията на нашата община. Трасето преминаваше през шест основни точки (болницата, кв. „Самоково”, новият мост при „Самоковска Комуна”, булевард „Искър”, стадиона на кръговото и VIрайон).

Белмекен – Мухово бе отсечката, която състезателите трябваше да изминат през втория ден. Финалът бе в Самоков, като състезателите преминаха през отсечките Бели Искър – Боровец -Радуил и Гуцал.

            В неделя (7 юли) в спора за първото място влязоха Димитър Илиев и Александър Салюк. Лоша шега изиграха гумите, които Илиев бе сложил на автомобила си в първите три отсечки между Бели Искър и Боровец. „Зелен път” бе даден за съперниците му, които се възползваха да му отмъкнат победата, но на 11 – та отсечка, българинът стопи преднината само на 1,1 сек. За огромно съжаление технически проблем в автомобила на Илиев му попречи да се окичи със златото. И така Салюк успя вземе победата от Димитър Илиев, прекъсвайки неговата победа от две години насам.

            Самоковци успяха да видят всички състезатели, да се доберат до тях, да вземат автографи и да направят снимки. Успяха да видят всички коли и да чуят всеки рев на двигателите.Рали България бе една тръпка за всички фенове на високите скорости.

 

Евгени Генчев – спортист на годината в Самоков

            Заслуженото признание дойде след спечеления златен медал на европейското първенство в Черна Гора за кадети, проведено през месец юни. Евгени беше посрещнат заедно с неговите съотборници в Община Самоков. Той и Александрина Кашинова бяха наградени с плакети, а останалите със скромни подаръци. Алекс се класира пета в категорията до 52кг.

            Освен титлата, която завоюва в Черна Гора, Евгени спечели и златото на турнира за купа „Самоков” през ноември.

           

Ивана Аджова

            През 2013 година като безспорен лидер в своята възраст се изяви Ивана Аджова, родена 1996 година. Въпреки че в определени периоди имаше здравословни проблеми, тя показа характер и воля за победа. С трудолюбието, таланта и постоянството си в подготовката, тя беше лидер на Държавните първенства в средните бягания и крос-кънтри в нейната възрастова група. На Държавното първенство в зала в гр. Добрич, провело се през месец февруари за девойки младша възраст на 800 метра Ивана спечели убедително шампионската титла с резултат 2.2.78 мин. Още по-ценна е тази титла, защото по време на бягането беше събут единият и шпайк и тя пробяга 520 метра боса. На 400 метра спечели бронзов, медал с резултат 61.44 сек. На Държавното първенство на 27 февруари, на което град Самоков беше домакин, Ивана спечели втора шампионска титла – младша възраст. Летният цикъл състезания на Държавно първенство в град Правец на 800 метра Ивана спечели третата си шампионска титла с резултат 2.18.37 мин, а водещата шампионска титла завоюва Веселина Алинска, като втората куриозна ситуация е, че фотофинишът раздели с една стотна двете състезателки на клуба.

 1543140 10200293545861390 568482176 n           Мария Чепилова – златното момиче на Самоков         

            Накрая, но не на последно място, радост за Самоков донесе 12 годишната възпитателка на клуб СК”Сатори”. Нашето момиче – Мария Чепилова стана първата българска световна шампионка в 3-ия мондиал по киокушин за подрастващи, който се проведе в зала „Конгресна” на ДКС. Тя победи убедително на финала при 12 – 13 – годишните, категория над 50 кг Кокоро Миура (Япония) и се закичи със златния медал.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close