Местен бизнес

Сортови разновидности на картофи бяха представени в Самоков

kartofiАнна Манова

По покана на самоковския агроном Петър Йорданов и по инициатива на „Агрико България”ООД беше организира среща, свързана със сортовото разнообразие на картофи. Ежегодно се организират подобни презентации, като проведената в Самоков е първата от няколко години насам. Подобен тип срещи са необходими в региона, предвид факта, че самоковци „чуват” тука „компир”. И често са асоциирани с този факт.

Фирмата години наред предлага на своите клиенти – производители на картофи, висококачествен посадъчен материал от Холандия. По този начин богатият холандски опит в създаването на десетки нови сортове се пренася и за нуждите на българските фермери. Идеята на срещата е да се запознаят присъстващите земеделци с това как се приспособяват новите сортове към местните почвено-климатични условия, какви са техните показатели и особености.

Михаил Бозаров, който е представител на фирмата за България, поздрави своите колеги като поясни, че тази среща има за цел да даде пространни обяснения за повечето сортове и покани за представянето им агроном-консултантът Емилия Якимова. Тя от своя страна даде думата на домакина Петър Йорданов. Той обясни технологията и проблемите на различните сортове: „С голямо желание се заех да извеждам сортовия опит. От близо 20 години не се бях занимавал конкретно с това. В момента на пазара има много сортове, които създават хаос. Освен това за мен беше важно да видя как се представят те в кулинарията. Затова предложих да се направи дегустация на някои от сортовете. Прави ми впечатление, че налагането на марката „самоковски картоф” вече я даваме в минало време”.

Емилия Якимова, която е наблюдавала заедно с агронома Йорданов процесите на израстване на картофите тук, в самоковско, поясни също, че целта на това опитно поле е да се проследят новите сортове и да се сравнят със стари познати такива.  Като допълни: „Най-хубавият картоф е продаденият”. Якимова представи около 15 сорта картофи, сред които „Екшън”, „Маделин”, „Флеър”, „Аризона”, „Фонтане”, „Луса”, „Амбишън”, „Савиола”, „Пикасо” и др. Тя проследи за присъстващите характеристиките на различните сортове – ранозрелост, цвят на кожата, цвят на месото, форма на клубените и предназначение, както и подчерта устойчивостта на растенията към масово разпространени болести като мана по листата, краста и употребата на препарата „Зенкор”.  За самоковските производители агрономката поясни, че сортът „Фонтане”, който е по-едър и ранозреещ, може да замени познатото „Санте”, като се отличава с по-добри качества. Тя го определи като сорт с бъдеще.

Гости на представянето на сортовите разновидности на картофите бяха производители от самоковско, от Добрич, Трън, Кюстендил и Ихтиман. След представянето последва и дегустация на пет от видовете, за тази цел се бяха погрижили екипът на ресторант „Тропикана”.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close