ЗлободневноРегионални

Самоковци участваха XIII Национален ловен събор, готвят се за откриването на сезона

Самоков 365

Самоковска група от около 50 човека, взе участие в XIII Национален ловен събор. Събитието, на което присъстваха над 8 000 ловци, риболовци, симпатизанти и официални гости се състоя в карловското село Ведраре. Честванията бяха част от тържествената програма по повод 120 години от началото на организираното ловно движение у нас – основаването на Националното ловно-рибарско сдружение – „Съюз на ловците и риболовците в България” /НЛРС-СЛРБ/. „Съборите отразяват енергията и сплотеността ни” – коментира инж. Васил Василев – председател на НЛРС-СЛРБ при откриването на събора.

Авджиите са в очакване на активния сезон за птичи лов, който по традиция ще бъде открит втората събота на август. „Миналият месец сдружението в Самоков разсели 350 броя яребици с цел обогатяване на допълнителните запаси в природата” – коментира Кирил Марков – специалист по лова към ЛРС-Самоков като уточни, че през месец август предстои да бъдат пуснати нови 170 броя. По думите му се полагат достатъчно грижи и по отношение популацията на дива свиня. Значителна част от усилията са в насока предпазване от актуалната болест в момента – африканска чума по прасетата. Кирил Марков информира, че в тази връзка са готвените изменения в закона, с които се предвижда да бъде удължен срокът за лов на едър дивеч от септември от края на месец януари, а не както досега от началото на октомври до средата на януари.

Риболовът е в разгара си. Такъв е разрешен в района на язовир Искър и река Искър до моста при село Бели Искър. „Тази година са много хората със заверени риболовни билети” – съобщи Кирил Марков като поясни, че само за последния месец са издадени на 100 разрешителни. Това, което си пожелава добра слука по време на сезона и да няма инциденти. Никола Ярловски е ветеранът в редиците на самоковските авджии. И тази година той ще бъде талисманът на групата.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close