Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Инна Карагьозова: От малка имам страст към авиацията и мечтите ми ме доведоха до тук!

Жанета Стоянова

Встъпвайки в месец юли малко назад остава цялата еуфория от отминалите наскоро абитуриентските балове. Голяма част от завършилите вече гимназиалното си образование са се насочили в каква посока да продължат своето развитие. Не малко са и тези, които тепърва започват колебанието между различните специалности в този или онзи университет. И така от най-веселия месец  май, зрелостниците преминават в етап, в който трябва да взимат важни решения за своето бъдеще.

В последните няколко години се наблюдава тенденция да се избират масовите професии с примамливи имена, често назовавани с чуждици. Да си икономист, пиар, специалист по връзки с обществеността и прочие, сякаш скоро няма да бъде модерно. Причината за това е, че всяка година стотици студенти излизат квалифицирани професионалисти в тези области. И тук не важи максимата: „Колкото повече, толкова по-добре“, тъй като на пазара на труда вече се усеща пренасищане от подобни специалисти.

В този ред на мисли, решихме да потърсим самоковски ученици, избрали нестандартни и рядко предпочитани професии, които са доходоносни, престижни и изискват малко по-голям набор от качества. В Самоков е имало и винаги ще има будни млади хора, които мислят с перспектива за своето бъдеще, стремят се към по-високи върхове и не пестят усилия за постигането им. За жалост повечето от тях са намерили успеха извън Самоков, а други извън страната.

Ще ви срещнем с едно младо, красиво и образовано момиче, което усилено работи върху осъществяване на мечтите си. Инна Карагьозова е родом от Самоков, завършва ПГ „Константин Фотинов“ с отличен успех и продължава своето образование в Техническия университет в София – специалност „Бизнес администрация“. Обича да спортува и прекарва свободното си време сред природата. Мечтае да обиколи света и вярва, че ще го направи. За обучението си като стюардеса пред нас разказва самоковката Инна Карагьозова.

Обучаваш се в Института по въздушен транспорт, с перспектива за работа като стюардеса в чартърна авиокомпания. С какво те привлече тази професия?

Професията ме привлече със своята динамичност – всеки ден си на различно място от света и непрестанно се запознаваш с нови хора.

Какви качества са нужни за практикуването й?

Стюардесите са на борда най-вече, защото отговарят за безопасността и сигурността по време на полет. Именно заради това е много важно, този който практикува тази професия да бъде отговорен, да умее да работи в екип.  Търпението и междуличностните умения също са много важни.

Как протече обучението и какво те впечатли най-много?

Обучението продължи един месец в Института по въздушен транспорт, който се намира на територията на летище София. Курсът се провеждаше всеки ден, приблизително по 6 часа. Изучавахме най-различни предмети, като например „Метеорология“, „Авиационна сигурност“. Научиха ни как да оказваме първа помощ. Някои от предметите бяха под формата на лекции, а други с практическа насоченост. Базата на института е добре оборудвана, снабдена е с тренажори за различните типове самолети. Там се обучавахме как да евакуираме самолет, как да гасим пожар и други дейности.

Колко време е нужно, за да изгради навиците си една истинска стюардеса?

Не мисля, че може да се определи. Всеки човек се приспособява с различен темп към  новостите. Според мен добра младша стюардеса се става за не по-малко от 2-3 години.

Виждаш ли бъдещето си в тази професия?

Все още не мога да кажа, тъй като почти не съм летяла. Но може това да се окаже моята професия.

Мечтите ти ли те доведоха до това обучение или желанието за нещо ново и различно извън академичната среда?

По-скоро мечтите ми ме доведоха до тук. От малка имам страст към авиацията и винаги съм искала да знам какво е да бъдеш стюардеса.

Започна ли да пътуваш вече и до къде беше първият ти полет?

Все още не съм започнала да летя като пълноправен член от екипаж, защото преди това трябваше да премина т.нар „превозки“, които представляват изпитни полети,  на които с обучаемата стюардеса се качва и инструктор. Първият ми такъв полет беше от София до Хургада – Египет. Преживяването беше страхотно!

Коя е най-мечтаната за теб дестинация?

Любимите ми дестинации са екзотичните. Мечтая един ден да посетя о-в Мавриций или Малдивите.

Какъв съвет би дала в избора на професия на сега завършващите ученици?

Съветвам ги да се насочат към това, което мислят, че ще им доставя удоволствие. Все пак, когато един човек прави нещо на сила, той няма как да бъде удовлетворен от работата си.

Самата ти как избра какво да следваш?

Спомням си, че ми беше доста трудно. Почти до последно не бях сигурна какво искам да уча и къде. Но сега мога да кажа, че не съжалявам за избора си. Доволна съм от обучението и смятам, че ако човек има желание нищо не може да му попречи да се  развива и в България.

Какво според теб е предимството на образованието в страната, пред това в чужбина?

Според мен най-голямото предимство на това да останеш в България е, че ще бъдеш до своите близки. Наистина е трудно за млад човек да живее сам в чужда държава. От друга страна пък образованието и животът тук не са толкова скъпи, колкото в Англия, например.

Като един млад човек би ли се върнала да живееш и работиш в Самоков, как ти изглежда той днес, развива ли се?

Определено през последните години Самоков се развива в положителна посока, но на този етап най-вероятно не бих се върнала да работя тук.

Спорен е въпросът имат ли поле за развитие младите хора тук, ти как мислиш?

Аз съм на мнението, че има ли желание, има и начин!

Какво пожелаваш на себе си и на читателите ни занапред?  

Пожелавам най-вече здраве, всичко останало е постижимо стига да не се отказваме!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close