Личности

Психологът Благовестка Димитрова: „Чувствам се доволна и удовлетворена от работата си”

BlagaАнелия Балабанова

Продължаваме срещите си с интересни самоковци, които са намерили своето поле за професионална изява извън пределите на родното си място. Независимо къде преминават дните им те се завръщат тук, при нас, при всеки удобен случай, дори и мислено, с или без повод. Благовестка Димитрова е една от тях. Магистър по психология, със специалност „Социална психология” в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. Има и следдипломна квалификация в Софийския университет „Св. Климент Охридски” като клиничен психолог. Мнозина от вас я познават и от дългогодишната й работа на старши-експерт психолог в Дирекция „Социално  подпомагане” – Самоков. „Случаите бяха различни – на деца с девиантно поведение, деца, преживели насилие, осиновявания, приемна грижа. Трябваше да изготвяме доклади със становища относно родителските права над децата при случаи на развод между родителите и др. Работата беше интересна, но емоционално натоварваща и в повечето от случаите се изискваше по-скоро социално посредничество, което не беше виждането ми за психологическа работа. По тази причина, когато получих предложение да работя в Лаборатория за психологически изследвания в гр. София, се съгласих без никакви колебания. Сферата на психологическите изследвания винаги ми е била интересна, затова с радост приех това предизвикателство” – разказва Благовестка.

Това, което ни подтикна да ви срещнем отблизо с нея като специалист, а и не само, е естеството на дейността, с която се занимава в момента. Въпросната психологическа лаборатория, за която вече стана дума, е лицензирана да извършва психологически изследвания и да издава удостоверения за психологическа годност на професионални водачи на моторни превозни средства. Удостоверение за психологическа годност трябва да притежават всички професионални водачи на автобуси, таксиметрови и товарни автомобили.

На психологически изследвания подлежат и водачите, на които, поради употреба на алкохол или други нарушения, им е отнето свидетелството за управление на автомобил. „Психологическите изследвания, които извършвам обхващат три сфери на психиката – познавателна, психомоторна и личностна” – пояснява нашата събеседничка. Чрез различни тестови методики се изследват качества на вниманието – устойчивост, концентрация, разпределение и превключване. Изследват се оперативната памет и оперативното мислене – гъвкавост на мисленето и невербалният интелект. Също така чрез специален апарат се изследват и сензомоторните реакции – бързина, точност и адекватност. При изследването на личностната сфера се изследват емоционалната устойчивост, способността за самоконтрол, липса на агресивност, склонност към поемане на рискове и не на последно място устойчивост към професионално безотговорно поведение. Индивидуалните резултати на всеки се съпоставят с нормативни скали и ако съответстват на изискванията за психологическа годност, след провеждане на беседа с лицето, се прави цялостна оценка и заключение. Ако заключението  е положително, на лицето се издава удостоверение за психологическа годност, което е валидно 3 години. Заключението има прогнозен характер, но при лица, преминали успешно психологическите изследвания рискът от предизвикване на ПТП е значително по-малък. Свидетели сме на потресаващи новини за всекидневни инциденти по пътищата. И тук стигаме до един съществен въпрос – дали и доколко скъпото возило е решаващо за сигурността – нашата и тази на останалите хора. „Марката не е от голямо значение, всичко зависи от качествата на човека. Много водачи със скъпи и мощни автомобили са  уравновесени и отговорни на пътя и не застрашават движението на останалите участници в движението.  От друга страна, за съжаление не е малък броят и на водачи със занижена самооценка и комплекс за малоценност, които се идентифицират с бързата си кола, т. е колкото по-мощна е тя и колкото по-висока скорост развива, толкова по-силни и уверени  се чувстват те самите, не правят разлика между качества на автомобила и лични качества, което пречи на реалната им оценка на пътната обстановка и прави поведението им на пътя неадекватно и опасно” – коментира  Бл. Димитрова от позицията на своя професионален опит и добавя, че работата е изключително интересна и отговорна, тъй като при всеки случай трябва да се прави индивидуална оценка на личността. „Вече имам опит повече от две години в сферата на психологическите изследвания, с който опит се чувствам по-уверена и по-сигурна в преценката си. Продължавам професионалното си развитие в областта, която харесвам и която съм избрала – психологията и смело мога да кажа, че към момента се чувствам доволна и удовлетворена от работата си”. Не се съмняваме, че е така, както и че обществото ни има нужда от такива специалисти, които често и съвсем незаслужено остават в сянка.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close