Слайд категория

Политическата 2013 година. Годината на протестите

Политическата година ни изуми с обратите си. Имахме от всичко по много – и протести, и избори, и провокации и спиране на ток – буквално и преносно.

2013 може да бъде определена като превратна и глуха едновременно. Поне за Самоков такова стечение на обстоятелствата отдавна не сме имали.

CEZПРОТЕСТИТЕ ОТ ФЕВРУАРИ И ЮНИ

Всичко започна от сметките за ток. Недоволството срещу монополите рязко прерасна в политически бунт. Самоковци от доста време насам показаха зъби и се озоваха пред портите на Енергото. Както беше ясно, разбира се, нямаше реакция оттам. Важното в случая беше, че показахме отношение към радиоактивните теми на бита, а не останахме бездушни към националните събития.

Малко по-късно след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС самоковци станаха част от протеста ДАНС with me, който тече вече над 200 дни. Юнските събития могат да свидетелстват и за платени протестъри, които бяха извозвани с автобуси към столицата за скромните 50 лева на отиване. Това не е особен повод за гордост, но все пак бяхме там.

ИЗБОРИ 2013

Парламентарните избори в сравнение с местните винаги са били една идея по-бледи. Не така обаче стана през тази година, когато поставихме същински рекорд по самоковци в листите на отделните партии.

За първи път Самоков има двама свои депутати – Ирена Коцева от ГЕРБ и Александър Методиев-Сали. Денят за размисъл беше разтърсен от поредната доза скандали по български, който де факто не постигна търсения обрат. Обстановката беше електрически напрегната през целия ден – и не минахме без доза нарушения на изборния ред.

За Коцева стана ясно почти веднага, но резултатът на Сали се появи малко по-късно. Всички се надяваме, че така поне с двама представители в НС към града ни ще има една идея по-различно отношение към Самоков, защото в крайна сметка глас народен, глас Божи.

ДЖАМИЯТА

Байракли джамия е паметник на културата, към който имаше претенции от страна на Главното мюфтийство в България за превръщането й в действащ молитвен храм. Това предизвика мълниеносни реакции от страна на самоковци, които заплашиха, че случи ли се, от нея няма да остане и тухла.

Имаше организиран от общинско ръководство протест и инициирана от тях подписка. В нея се включиха над 8000 души.

Разтърсването от реакцията ни беше почувствано от властта, която не допусна промените в Закона за вероизповеданията в Пленарна зала за второ четене. Критичният момент на културното сътресение ни отмина…засега.

БЕЖАНЦИТЕ126-siriiski-bejanci-sa-pristignali-dnes-v-turciq-vkliuchitelno-siriiski-general-i-semeistvoto-mu 8482

Конфликтът в Сирия вдигна под тревога цяла южна България. Потокът бежанци плъзна и по други части на страната. Заговори се дори, че сирийци ще бъдат настанени в поделенията в Самоков. Слухът доби ужасяващи размери, а липсата на официална информация по въпроса го угои допълнително.

В крайна сметка депутатът Ирена Коцева пусна запитване към министър Ангел Найденов и реакциите се отприщиха. Медиите бяха поканени на брифинг с нея, за да представи официално отговора на министъра, който потвърждаваше, че долното поделение е предоставено на Агенцията за бежанците, а броени минути след това се организира пресконференция в Общината, където беше съобщено, че настаняване на бежанци в нашия град няма да има.

Към днешна дата бежанците остават неразрешен проблем, но фокусът на общественото внимание се пренасити и съвсем естествено се пренасочи към други теми от дългия ни списък с вътрешни ядове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close