Самоков

Общинска библиотека с нов спечелен проект

bibliotekaЗоя Станкова

Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” спечели проект – „Зелена идея – еко лято” от конкурса за проекти – 2015 „Библиотеката – активен участник в обществения живот”.
Проектът е с партньорството на Сдружение с нестопанска цел
„Реформа и развитие“ град Самоков.
Целевата група, която обхваща са деца на възраст 8-12 години – преки ползватели на библиотеката. От тях 48 е предвидено да бъдат включени в екоклуба. Като 956 е броят на читателите на библиотеката на възраст 7-14 години.
Децата, включени в проекта ще се запознаят с всепризнатите проблеми на природата, чрез провеждане на образователни дейности и екскурзии.
Предвиждат се изработване на информационни листовки и афиши. Провеждане на обучение, свързано с проблемите на опазване на околната среда и повишаване на екологичната култура на децата. Видеопрожекции на филми с екологична тематика. Два екопохода, съпътствани от беседи за биоразнообразието в този район. Библиотечна градинка, в която участниците ще добият индивидуален практически опит за засаждане и отглеждане на цветя. Изложба „Екодизайн или как отпадъците стават изкуство“ . Разделно събиране на отпадъци в в домовете на участниците в проекта. „Да спасим едно дърво“ – рециклиране на хартия в домашни и битови условия. Участниците в проекта ще изработват и информационно-образователни материали на екотеми в компютърната зала на библиотеката.
Проектът има за цел да изгради навици в децата за разделно събиране на отпадъци, пестене на хартия, вода и електроенергия. Продобиване умения за опазване на околната среда и грижи за растенията от заобиколния ги свят.
Не по-малко важен е моментът, че за периода 2010-2015 година Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” има три успешни проекта – Програма „Глобални библиотеки – България“; 2010-2014 – Програма „Ваканция в библиотеката“ – организира свободното време на децата, съчетавайки забавления с придобиване на нови знания в различни области; 2013 г. – Проект „Повишаване на знанията и уменията на кметовете и техническите изпълнители от кметствата на община Самоков за работа със сайтове и административно-правни програми за електронни услуги за гражданите“.

***
И специално за децата, както в самата брошура направена по проекта пише: Ако сте на възраст между 8 и 12 години и обичате природата, ако желаете да я опознаете и да се грижите за нея, заповядайте в нашия екоклуб! Нека приятното бъде полезно и полезното приятно! Нека заедно се учим да събираме отпадъците разделно, което си е игра на цветове! Нека заедно се учим да пестим хартия, вода и електроенергия, защото природата заслужава да я щадим! Нека заедно създадем нашата биоградинка, в която да се докоснем до нежния свят на крехките цветя и този на спасените от нас дървета! Заповядайте при нас и добрия приятел на природата – Флупи, който ще бъде специален гост на библиотеката на видеопрожекциите, които сме подготвили. Заповядайте на екопоходите, където ще учим за природата сред нея и с нея! Ще видим от близо нейните рани, ще разберем, колко е важно да не й причиняваме болка и ще се научим да я лекуваме първо в мислите си, а след това и с делата си! Очакваме ви в нашия екоклуб!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close