Политика

Д-р Стойчо Гълъбов: „Без социалдемокрация обществото няма коректив”

GalabovАнелия Балабанова

Серията интервюта с общинските съветници продължава. Д-р Стойчо Гълъбов се утвърди като един от стожерите в местния парламент през изминалите четири години и се вписа  успешно в ролята на негов зам.-председател и председател на Комисията по здравеопазване и социални дейности. В предишния Общински съвет правеше впечатление отсъствието на лекари. Този учудващ факт сам по себе си стана повод за редица коментари. За сметка на това гилдията имаше внушително представителство в настоящия. Освен  д-р Гълъбов, заслужава да се отбележат присъствието и имената на останалите лекари – Бисерка Васева, Николинка Баранска, Ивалина Трендафилова и Димитър Панев. Каква е равносметката за свършеното – връщаме лентата четири години назад. Предлагаме ви мнението и гледната точка на д-р Гълъбов.

Д-р Гълъбов, какво свършихте като съветници през изтичащия вече мандат и за какво не остана време?

Аз мисля, че преценката затова, което сме свършили, ще я даде обществото и жителите на град Самоков. Тепърва на база свършеното, те ще трябва да направят оценката за нас. По отношение на това, за което не е останало време – винаги в една община като Самоков има нещо недовършено. Аз мисля, че в този период се опитахме да променим облика на града – той да стане много по-привлекателен за хората, които идват в Самоков, а и за самите жители на града. Просто да се почувства една промяна от гледна точка на естетиката на самия град, на хигиената. Явно има резултат, защото по думите на мои познати, които идват на гости и сме се консултирали съвместно за проблемите в други селищни системи – сравненията са в полза на Самоков като чистота, като приветливост. Самоков по начало е един град, в който може още много неща да се направят, за да стане по-атрактивен, но не може да се случи в рамките на един Общински съвет. Това са задачи за бъдеще, които ще се унаследяват от предните Общински съвети и доразвиват, за да може градът да постигне една цел, каквато искат хората и такава, каквато иска всеки един управляващ, за да може да се похвали с постижения. Постижения, одобрявани от масовото население, а не от единици, възползвали се от дадена придобивка.

Мисля, че през това време се стремяхме да бъдем лоялни към гражданите. Трябваше да се махнат дадени сгради в „Самоково” и да се решат проблемите с инфраструктурата. След като това стана всички казват: „Вече е страшно красиво”. Хубаво е тези капанчета, както ги наричаме ние, да добият вид и той да бъде възприемчив от окото на всеки, който ги погледне. Защото обектите, които останаха поради това, че договорите им не са изтекли някак не се вписват в  тази схема и всичко това води до провал на добре замислените идеи.

Споменахме промяната на града, но как оценявате личния си принос? Голяма част от решенията така или иначе минават през Общински съвет…

Личният ми принос е бил винаги съобразен с личния ми морал. Стремял се да бъда критичен и градивен, когато трябва. Аз като представител на „Обединена социалдемокрация” в този Общински съвет никога не съм декларирал и  не съм се ръководил от това чий партиен член съм – дали съм ляво ориентиран или дясно. Моите принципи са да работя в името на града. Правил съм го преди години – правя го и сега. Никога не съм се замесвал в дребни интриги, в спорове, които реално облагодетелстват дадени лица. Що се отнася до Здравната комисия, която ръководя и чийто председател съм, мисля че сме взели много на брой и адекватни решения. Даже мисля, че повече решения има само комисията по Законност и обществен ред. Комисията работеше в екип, работеше с разбиране по проблемите. Имам малки забележки и препоръки към следващия председател, че проблемите на здравното ни заведение трябва да се решават на масата в Общината и Общинския съвет. Отговорността по отношение свободата на мениджиране и болницата да бъде на много по-високо ниво. Мисля, че това, което можехме да направим в тази област ние сме го направили и в бъдеще препоръчвам също лечебното заведение да бъде приоритет. Като цяло здравеопазването в града. Понякога личните лекари, т.нар. джипита, са в основата на масовата медицина, на масовото здравеопазване. За тях е създаден един перфектен комфорт в поликлиниката. Условията, при които работят тези колеги, а и специализираните кабинети отговарят на всички изисквания като стандарти. Струва ми се, че в бъдеще, като се има предвид социалната функция, която изпълняват тези кабинети, трябва да се помисли още малко за битовите условия и наемните отношения с Общината. Трябва да стимулираме този процес и не трябва Общината да търси печалба от това, което се прави в името на хората.

Едно от безспорните постижения беше изработването на критериите, въз основа на които се отпускат помощите. От какво беше продиктувано това?

Да, определено. Още в самото начало нашата комисия направи критерии, въз основа на които да се кандидатства за помощи. Опитът от миналия Общински съвет беше доста негативен. Отношението към тази комисия беше принизено, защото се смяташе, че дадени хора се облагодетелстват, а не се подхожда принципно. Когато има изградени критерии, тогава отпада вариантът човек да се заиграва и да търси начини за заобикаляне на проблема. Опитвали сме се винаги да бъдем адекватни към проблемите на хората и от здравен, и от социален характер. Тогава, когато е трябвало, сме се намесвали съобразно нуждите на хората.

Имахте ли отправени питания към кмета и администрацията?

Когато преди заседания имаме председателски съвет, когато имаме комисии и обсъждаме всички проблеми, ми се струва редно тези неща да се решават там. Сесията е един финализиран момент на всички тези дискусии. Тези обсъждания се случват преди сесията, на заседанията на постоянните комисии и тогава се стига до предложенията. Неща, които са коментирани дълго време преди това и се контрират на сесията е чист опит за популизъм и търсене на някаква лична изява. Изказванията по време на заседанията на Общинския съвет са хубави, стига да са градивни и насочени към самия проблем.

Кои от взетите решения от ОбС-Самоков оценявате като най-важни и най-съществени? Защо?

Всичко, което минава на сесиите – данъци, такси, бюджет, битови въпроси, издаване на разрешителни, земеделски земи са важни за всеки конкретен човек. Аз не мога да квалифицирам решенията като най-важни и по-малко важни. Едни от съществените моменти бяха свързани с гласуването и приемането на бюджета, от които произхождат всички други зависимости, касаещи града.

Няма как да подминем и изборната тема, каква кампания очаквате наесен?

Вие много добре знаете, че в Самоков са се провеждали общо взето спокойни кампании, но в същото време до известна степен задкулисни. Има доста подводни камъни, които реално решават съдбата и всичко това е плод на предварителна подготовка, а понякога и на финансова обосновка. Аз не мога да кажа как би било с друг кмет или с този кмет. Аз оценявам работата на кмета, който е избран и смятам, че Владимир Георгиев е едно от добрите попадения за Община Самоков. В него се виждат хем идеи към новото, хем търсене на естетика, на новото в управлението. Всичко това е в тон с нашите желания. Сработи се перфектно в Сдружението на общините. Там получи няколко награди за кмет на месеца. До момента ние не страдаме от това, че кметът не е от ГЕРБ и някакво тенденциозно отношение на правителството към нас. Смятам, че работим в добър синхрон. Какво ще се случи за в бъдеще? Ще се случи това, което решат хората. Аз се надявам, че този път тези подводни камъни ще бъдат поизчистени предвид, че цялата политическа ситуация в страната се промени. Определени прослойки – ромите, които доскоро решаваха изборите в града, вече имат различно мислене и отношение към изборите. Видяха, че изборите не носят 20 лева, а носят съдба – тяхната съдба и тяхното бъдеще. Смятам, че трябва най-после да проумеят, че техният живот не зависи от тези 20 или 50 лева, които ще им бъдат дадени. Съдбата им зависи от това за кого ще гласуват, каква програма има съответната партия и какво бъдеще виждат за себе си в този екип, който ще управлява общината.

Ще има ли нови играчи на политическия хоризонт и вас ще Ви видим ли отново в листа?

Да, определено. Мисля, че ще има нови играчи. Със сигурност водещите политически сили – ГЕРБ, БСП ще предложат свои кандидати. Това е част от тяхната дейност, от тяхната политика и е нещо нормално. Освен тях има и малки партии, които понякога могат да излъчат много по-конкурентен кандидат за кмет. Очаквам, освен тези хора, които за момента са заподозрени  и са заявили готовност за участие, да се появят и нови играчи на сцената. Един стар политик ми казваше, че не е страшно за тези, които знаеш, че са кандидати и са ти конкуренти, опасни са тези, които ще се явят в последния момент. Тогава не се знае с какви козове те ще излязат. Мисля, че в Самоков нещата са предопределени. Битката ще си бъде между ГЕРБ И БСП, въпреки че има много мераклии и много кандидати. Що се отнася до мен, аз и партията „Обединена социалдемокрация” ще запазим присъствие, защото едно общество без социалдемокрация няма коректив. Това е барометърът в обществото за развитието на социалната класа, баланс между крайно леви и крайно десни и не случайно този баланс го има навсякъде. Може би ще участвам единствено с листа от името на „Обединена социалдемокрация”. Знаете – ние сме в зоната на ляво ориентираните партии, лявоцентристки. По отношение на подкрепата за кмет ще решаваме тогава, когато станат ясни имената на всички кандидати.

В каква насока трябва да насочи усилията си следващото общинско ръководство?

Работата на ОбС-Самоков трябва да бъде насочена към курорта Боровец – бъдещето и поминъкът на Самоков. Мисля, че ние тук куцаме до известна степен. Въпреки че имаме много права върху този курорт, трябва и да започнем да работим активно. Всички тези балони, които се спукаха по отношение на Супер Боровец, огромните инвестиции, които се очакваха и проектът „Дестинация Рила” са добре замислени неща. Първият балон се спука и се оказа, че е лошо изпълнен. Някои хора само се облагодетелстваха. По някакъв начин темата за Боровец трябва да бъде раздробена на парчета по отношение на насоченост, на инфраструктура,  търговия, леглова база, като изключим частните хотели. Те реално са чужда собственост и Общината не може да бъде тази, която да ги управлява, но може да изисква спазването на законите, правилата и по този начин да се превърне в доминиращия фактор в Боровец. Дори създаването на кметско наместничество там с оглед управлението и административните услуги ще бъде от полза за хората и по този начин ще се създадат условия проблемите да се решават на място.

През годините се появиха много упреци, че в Общинския съвет не са случайни хора от гледна точка на финансови възможности на контакти и т.н. Какво трябва да се случи с възнаграждението на съветниците и как трябва да се изчислява?

Всяко нещо, което е свързано с работа и се влагат труд, време, амбиции, носи се отговорност трябва да бъде заплатено, независимо от финансовия статус на хората, които са в този Общински съвет. Всяка друга позиция е чист популизъм с цел печелене на привърженици. И мога да ви кажа, че това е хубавото на демокрацията – че в него могат да попаднат хора от различно ниво като финансово покритие. В един Общински съвет трябва да има и хора без пари, с много пари, да има балансиращи хора, които знаят и малко, и много. Има индивидуални варианти, когато човек може да пренасочи средствата си към дадено благотворително дружество, но това е личен избор. Аз не смятам, че трябва да седнем и манипулираме останалите членове на Общинския съвет, защото виждате ли на мен не ми трябват пари и искам да дам. „Погледнете какъв герой съм”. Това е решено законодателно и гласувано в Парламента. По този начин може да се търси и съответната отговорност от нас като общински съветници.

Related Articles

One Comment

  1. Тежко и горко на такова общество, където коректив е човек като партийният съмишленик на д-р Гълъбов Емил Кривошиев…!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close