История

На събор в село Алино

събор село Алино

Мирис на скара и топло време посрещат посетителите на събора, провел се на 27.08.16 г.,  в село Алино. Има нещо характерно за всички събори по селата и то е настроението, което витае във въздуха. Запустелите през делничните дни къщи се изпълват с хора, близки и приятели се събират, за да седнат на една трапеза. Това е и смисълът на събора – да се събереш, да се видиш, да се разприказваш, да си спомниш, или ако от доста време не си идвал, както се казва, да се „прикажеш”.

И докато едни вече са „взели ноти” от по-ранните часове на деня, други бързат по пътя за църквата „Св.Никола”. Отиват за курбана. Курбанът е другото нещо, което е синоним на събор – прави се за здраве и се раздава на местните и на гостите на селото. Казани с вкусно телешко месо са притегателен център. Но преди да бъде раздаден беше осветен от отец Любомир. Настъпва оживление и между шеги и закачки казанът бързо привършва. „Тихо, да не пречим на жителите тук да си почиват”, се провиква местен зевзек, сочейки намиращия се в непосредствена близост гробищен парк.събор село Алино2

Раздаването на курбана стана в близост до черквата „Св. Никола”, в двора на която се намира и самото гробище. Ако сте ходили там няма как да не ви изуми тази практичност – черква и в двора и паметници. И някак без да се усети човек, както стана на раздаването на курбана, се получава странна симбиоза между живота и неговия край. Едновременно място на тъга и веселие. Църквата от своя страна е поддържана. В разговор с кмета Борислав Брейчев, стана ясно, че тази година й е правен ремонт. Поради влагата се е наложило извършването на дренаж. Ремонт, направен само с дарения. Миналата година там е имало по-мащабна работа – смяна на кубетата на черквата, изискващ по – сериозна инвестиция и отново основаващ се на дарения. „Това, което ни остава е да отделим с ограда гробищния парк от църквата”, подчерта кметът Брейчев.

Сергии с разни джунджурии и най-вече залъгалки за най-малките очакваха всички, дошли да се веселят на мегдана на селото. Веселата част на събора започна след 16:00 часа с оркестър „Колорит” и продължи до късните часове на вечерта.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close