Регионални

Над 200 ученици участваха в тържество по случай 220 години от рождението на Митрополит Авксентий Велешки

Жанета Димитрова

Днешния студен мартенски ден /22.03.18г/ се превърна в голяма празник за всички ученици, преподаватели и служители на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“. С грандиозно тържество в читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“ отбелязаха 220 години от рождението на Митрополит Велешки. Над 200-та възпитаници на най-голямото училище в Община Самоков, излязоха на сцената да отдадат почит на своя патрон.

Празникът започна с българския химн, последван от химна на училището  в изпълнение на ученици от ОУ „Митрополит Авксенти Велешки“.  Директорът Ирена Коцева изнесе приветствена реч и благодари на всички гости, уважили празника. Сред тях бяха архиерейският наместник протойерей Михаил Колев, кметът Владимир Георгиев, Росица Иванова – началник Регионално управление на образованието – София регион, гости от Национална библиотека „Кирил и Методий“, Веселин Хаджиангелов –  директор на Историческия музей, Христо Ярловски,  представители на обществения съвет, самоковски директори, учители и родители.

На фона на импровизирана черква – символ на духовния живот в града, възпитанички на училището изнесоха кратка лекция за живота на Митрополит Велешки и просветата в Самоков. Малчугани, пременени в народни носии, представиха сцените – Гергьовден и Бъдни вечер, подкрепени с фолклорни изпълнения и танци. Момичетата от вокална група „Медени звънчета”, с ръководител Даниела Георгиева,  изпълниха църковно песнопение. Трима ученици се превъплътиха в представители на духовния живот на Самоков. Учениците от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас разказаха за житието на патрона си, вярата и силната религиозна всеотдайност в Самоковско. Бяха разказани и заръките на Митрополита. Интересен момент в цялата програма беше пресъздаването на изграждането на Самоковското-рилско богословско училище от няколко ученици, преобразени като майстори. По стар български обичай при завършването на сградата бяха дарувани от млади девойки, облечени в народни носии.

В програмата взеха участие и музикантите от фанфарния оркестър на г-жа Георгиева, които се превърна в една от емблемите на учебното заведение. Народни изпълнения, хора и ръченици предизвикаха бурните аплодисменти на публиката. Най-малките представители закриха тържеството с песни, развяти трибагреници и високо вдигнати портрети на будители.

„Горда съм, че управлявам най-голямото училище в Община Самоков. Гордея се с моя колектив,  ученици и тяхната работа“, завърши развълнувано г-жа Ирена Коцева.

С радост тя сподели пред всички гости, че училищният отбор е първи по футбол в областта и заслужено купата пристигна в Самоков. Началникът на Регионално управление на образованието Росица Иванова отправи своя поздрав към училищното ръководство и всички гости. Пиарът на Община Самоков – Веска Тодорова връчи на училището подарък –мултимедия и поздрави всички участници и преподаватели за усърдната работа и постоянство.

Добрата подготовка на учениците и екипната работа на учителите от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ си проличаха в грандиозното тържество, с което предадоха на самоковци празничното си настроение и гордост. Напълно оправдаха получената през 2017-та година награда за иновативно училище и вдигнаха летвата на творческите изяви в Самоков.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close