Местен бизнес

Малкият и среден бизнес – на колене или не съвсем?

Firma2 (1)

Анелия Балабанова

За малките и средни фирми рядко се говори. На тях обаче се крепи реално гръбнакът на икономиката. Много са на брой и осигуряват заетост в различни браншове. „Любен Дренски” ООД е типичен техен представител. Ежедневните проблеми и предизвикателства в дейността на дружеството не са по-различни от тези на останалите работещи предприятия в района. „Преди да се захвана с частен бизнес бях технически ръководител по отоплението и вентилацията в СМК-София област. След това създадох собствена фирма със същата дейност” – разказва управителят Любен Дренски и започва да открехва малко по малко вратата затова какво е наложило да се преориентира към нещо коренно различно и по-конкретно към тенекеджийските услуги. На първо място това е постепенното отпадане на старите технологии за отопление и навлизането на нови методи – по-достъпни и евтини. Лека-полека колелото се задвижва, но е трудно…особено в началото.”Купих машина, която произвежда американски безшевни улуци с голям капацитет на действие. Инвестицията беше за около 25-30 хил. лв. В определени моменти се съмнявах дали ще мога да я изплатя, но се оказа, че съм бил на прав път” – споделя Дренски. Фирмата съществува от 1993 г. и е един от пионерите в частния бизнес и строителството. Средният персонал е между 5 и 7 човека. Наемани са хора по програми от Бюрото по труда, които след това са оставали. Не се наблюдава характерното за много други места текучество, а част от работниците са във фирмата от самото й създаване. „Дори през зимата имаме работа – правим заготовки в работилницата” – коментира управителят на дружеството. Лятото си остава по-активният период заради усилените строително-ремонтни дейности, които са свързани основно с поправка на покриви. „Любен Дренски” ООД работи с почти всички строителни фирми в района като подизпълнител. Отделно се изпълняват поръчки за ремонт на някои общински обекти – училища, детски градини, „МБАЛ-Самоков” ЕООД и др., а  при повикване работят и извън Самоков – София, Ихтиман, Костенец, Долна баня.

Един от съществените проблеми и сериозни предизвикателства е нелоялната конкуренция. Има я в много други сфери, но специално в строителство и съпътстващите дейности е с особено силен заряд. Осъществява се дъмпинг, най-вече от представителите на малцинствата, които работят в сивия сектор. Не плащат данъци, спестяват си част от разходите, които редовните фирми имат и респективно продукцията и предлаганите услуги са с по-ниска себестойност.

„Не съжалявам, че се захванах с това. Мисля, че съм се реализирал добре. Да си сам шеф е най-голямото богатство, но… и отговорност” – заявява Любен Дренски и добавя, че цял живот се е опитвал да бъде независим. Това е голямо предимство, но се иска желязна дисциплина и самоконтрол – да си навреме в офиса, да следиш изкъсо работата, да контролираш хората и не на последно място – да ги мотивираш. Всеки ден е различен, но целта си остава една и съща – всичко планирано да бъде свършено в срок. След работата идва време и за развлечения – редовно се правят банкети и тържества, които сплотяват колектива. Близостта до столицата и други големи градове е сериозен фактор, но с безспорно по-добрата реклама е разпознаваемото име. Това е валидно за всеки един бранш. За да се стигне дотам обаче, трябва доста време, да се извървят доста стъпки. Какво друго се изисква? На първо място да си точен, качество, професионализъм и добра култура. Качеството е това, на което се залага изключително много. Като всеки занаят и тенекеджийството има тънкости за усвояване, но това става с течение на натрупания опит. В „Любен Дренски” ООД знаят най-добре това и продължават да го доказват с всеки изминал ден. Фирмената база захранва със заготовки и други хора, работещи в този бранш. Тази линия ще продължи и в бъдеще. Работата в името на клиента – също. Или както Любен често се шегува, докато възрастта и годините позволяват.

Related Articles

One Comment

  1. Zdraveite !
    Ot 3 godini, jiveq i rabotq v Daniq i iskam da razviq tozi tip biznes na tqhnata teritoriq, no ne
    znam ot kude da si zakupq masinata i materialite, nujni kum neq ?!?
    Shte sum Vi mnogo blagodaren, ako moje da me posavetvate .
    Blagodarq Vi predvaritelno i hubav den .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close