Седмицата

Красиво се прави не за да се руши! А за да остане!

katerushkaГрадът ни в момента придобива нов облик. Облагородяват се зелени площи, загражда се около паметниците на културата, поставят се нови плочки, правят се нови тротоари. Оформят се градинки, събужда се гражданското самосъзнание, което запретва ръкави и със собствени средства прави междублоковите пространства едно по-приятно място за отдих и игра на децата. Засадиха се множество млади фиданки в различни точки на града.

И все пак хубавото и приятното пречат на някои „тъмни самоковски субекти”. Примери колкото щеш. Когато беше съвсем готова детската площадка точно на центъра /при площада/ оттам изчезнаха табелите, след засаждане на част от фиданките в училищния двор на Спортното училище няколко бяха целенасочено прекършени. Нова вандалска проява има в местността „Кръста”, по посока за с. Драгушиново. Само преди малко повече от месец мястото беше съвсем обновено и почистено. Бяха оформени зони за залесяване с трева и фиданки. Поставена беше и детска конструкция с пързалка, пясъчник и две люлки. Мястото беше подготвено за честването на 136-години от Освобождението на Самоков, бяха поднесени венци, имаше и програма. И ако времето беше малко по-благосклонно щеше да бъде направо отлично.

Но месец по-късно картината от това място е различна. Тревата не е поникнала или ако я има тя е нагазена от безразборно разхождащите се там коне. Част от фиданките са пречупени грозно. Едната люлка липсва от конструкцията. И ако за пречупените фиданки можем да обвиним животните, то за липсващата люлка- не! Толкова ни трябва на нас- месеци, за да се направи и няколко минути, за да се разруши. Рушенето- това го умеем, най-добре. Само е едно остава обаче не ясно, освен извършителите, и въпросът – на кой му пречи да е красиво?

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close