Политика

Елена Милушева – председател на ОИК-Самоков: „Изключително важно е да се гласува още на първия тур”

ОICАнелия Балабанова

Общинската избирателна комисия е органът, който трябва да подсигури нормалното протичане на изборния процес и безпроблемното отчитане на резултатите от местния вот. До 25-ти октомври остава все по-малко време и е съвсем естествено работата на ОИК да попадне във фокуса на общественото внимание. Както вече ви съобщихме, при сформирането на комисията, за неин председател беше избран юристът Елена Милушева. В състава й са включени още Георги Димитров – зам.-председател, Иванка Андреева – секретар и членове – Ваня Николова – Гелова, Василка Войнова, Веселин  Радичев, Елена Николчова, Елисавета Оцетова, Емилия Константинова, Мария Иванова и Райко Масларски. В каква посока ще бъдат насочени усилията и от какво могат да се появят известни трудности? Отговор на тези въпроси дава Елена Милушева. Вече е определен съставът на секционните избирателни комисии. За община Самоков те са 65. Общият брой членове на местните СИК е 533, в т.ч. ръководни органи – 195, разпределени между партиите и коалициите от партии, за които ОИК е приложила съответно решение на ЦИК и приетата с него методика. Какво предстои оттук нататък? Ето и подробностите:

Г-жо Милушева, в навечерието на избори сме. Като председател на Общинската избирателна комисия, каква кампания очаквате?

Тъй като това е първи опит за мен като председател на Общинска избирателна комисия, не мога да кажа, че имам формирани някакви очаквания. Надявам се кампанията да бъде честна и действително кандидатите да изложат пред избирателите своите идеи, за да могат те да направят своя избор. Друго нещо, което смятам за важно и моя голяма надежда е гласоподавателите да осъзнаят своята роля в тези избори и важността на това да участват в тях. Местните избори са изборите, при които всеки един гражданин може по възможно най-прекия начин да влияе върху управлението на общината. Именно това е възможността да реализираме всичко това, за което си обикновено си казваме – би било добре да се направи. Е, чрез участието си в изборите можем да изберем тези, които смятаме за най-достойни. Много често хората симпатизират на даден кандидат и казват, че ако се наложи, ще го подкрепят на втория тур. Това е неправилно разбиране. Изключително важно е да се участва още на първия тур, защото именно тогава се избират общинските съветници. Общинският съвет е колективен орган и всички негови членове са от значение. Особено с възможността да се посочи преференция, когато даден избирател симпатизира на определен кандидат, който обаче не е на челното място в листата. Изборът на преференция дава възможност именно този, когото смяташ като най-подходящ  за общински съветник да излезе напред в листата и действително да бъде избран. За мен лично най-важното е хората да разберат, че изборът на кметове и общински съветници е най-прекият им път до управлението и действително да отидат, за да гласуват. В никакъв случай да не остават в страни, защото след това, когато недоволстваме, трябва да си припомним и ние с какво сме допринесли за състоянието и начина, по който се управлява Общината.

 

Традиционно на местни избори отбелязваме висока избирателна активност. Как смятате, така ли ще бъде и този път?

Надявам се на висока избирателна активност и призовавам за висока активност.

Как оценявате работата на ОИК до момента и къде имахте най-големи трудности?

Не мога да кажа, че някъде сме имали големи трудности. Известни затруднения  се породиха от това, че сме нов екип и в движение трябваше да се сработим.  Доволна съм от начина, по който се получиха нещата – без да имаме опита до момента и да сме работили заедно, в която и да е област с повечето от членовете. Смятам, че изградихме една добра система на работа, комуникация и  атмосфера вътре в комисията, която да ни позволява всеки да си върши задълженията. Във всеки един момент възникват въпроси и проблеми за решаване, но мисля, че успяхме да се сработим добре и да ги решаваме в движение.

Това, че местният вот е съчетан с референдум и отделно изборът на кмет, общински съветници и кметове на кметства, ще се отрази ли върху дейността на Общинската избирателна комисия и по-конкретно на отчитането на резултатите?

Най-много ще се отрази върху отчитането на резултатите. Процесът с обработката на данните от СИК ще е доста по-сложен, но се надявам да успеем. Съвместно с „Информационно обслужване”, които се занимават с преброяването на гласовете и с отчитането на резултатите от изборите сме предвидили два пъти повече изчислителни машини, отколкото са били при предишните избори. Не само защото вотът е съчетан с референдум, но и защото нашият район е най-голям в София област и съответно най-тежък.

В навечерието на изборите сме свикнали да се подават различни сигнали, свързани с нарушения – разлепване на агитационни материали на места извън регламентираните, купуване на гласове и т.н.. Бихте ли казали докъде се простират правомощията на Общинската избирателна комисия?

До ОИК се адресират всякакви жалби и сигнали, свързани с нормалното протичане на предизборната кампания. Когато получим конкретен сигнал /до момента не сме имали такъв/, ние преценяваме дали е от нашата компетентност. При необходимост, ще искаме съдействие от полицията, а също и от общинската администрация. Ако се касае за престъпление, ще сигнализираме в прокуратурата. В случая конкретиката е изключително важна, така че въпрос на преценка е всеки отделен сигнал и неговото естество.

Върху какво ще насочите усилията си до провеждането на изборите?

Върху всичко. Сега сме в период на подготовка на бюлетините, с които ще се гласува за нашата община. Това ни е много важен момент, но след като той мине, ще започнат други съществени етапи. Вече са сформирани секционните избирателни комисии, но ще трябва да преминат обучение. Необходимо е да се вземат бюлетините, да се подсигурят секционните избирателни комисии.  ЦИК издава един документ – хронограма, в който са описани всички стъпки, които се предприемат във връзка с подготовката и провеждането на изборите. Не бих могла да конкретизирам върху какво трябва да се насочат усилията. Движим се по хронограмата и всяка стъпка, описана там, ние я изпълняваме. И всяко нещо е абсолютно задължително, нито едно не е по желание.

Срещате ли необходимото съдействие и разбиране от страна на Общината, от страна на ЦИК?

Да. Получавали сме подкрепа за всичко, което е било необходимо за обезпечаването на нашата работа. И от общинската администрация, а също така и от Централната избирателна комисия. Когато сме имали въпроси или е трябвало да уточним нещо, винаги са се отзовавали. С хората, които отговарят за София област имаме добра комуникация и сме получавали съдействие в случаите, когато се е налагало.

Свикнали сме да има недоволство и опашки вечерта след изборите, при отчитането на резултатите. Тази година как ще е?

Надявам се да има добра организация, но това зависи не само от нас, а и от самите секционни избирателни комисии. Разчитам на една добра работа със СИК, защото в голяма степен отчитането на резултатите ще зависи от тях – от това да бъдат правилно преброени бюлетините и коректно съставени протоколите. Една експедитивност и точност в тяхната работа значително ще подпомогне отчитането на резултатите. Както вече казах, взети са и доста повече изчислителни машини и се надявам, че няма да има проблем с отчитането на резултатите в изборния ден.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close